Виж кой… се страхува! * Look who's... scared!


Новите ситуации и преживявания са вълнуващи, но и плашещи. Изследваме ранните детски страхове под лупа.

Един горчив спомен витае в мислите ми. Спомен за дете, баня и още нещо… Броени месеци след първия рожден ден на сина ми, неусетно от забавен ритуал къпането се превърна в мисия с повишена трудност. Страх, плач и силни викове започваха да долитат от банята, още докато пълнех ваната с вода. Опитвах се да проумея как така до вчера къпането беше съпроводено от песни, гъделичкащ кикот и плискане на вода чак до тавана, а след това внезапно започна да предизвиква истерични кризи. Каквото и да направех, все не успявах да овладея страха на малкото. Няколко месеца по-късно, след десетки успешни и славно загубени битки в банята, най-накрая успях да спечеля войната. С цената на много нерви синът ми превъзмогна страха си от къпането. Е, година по-късно се появиха Чудовището в гардероба и Призраците под леглото. Но… за това някой друг път.

Сега да се върнем при най-малките деца, за които е нормално да развиват различни по степен и вид страхове. Особено във възрастта 12-15 месеца. Тогава, когато малчуганите стават по-подвижни и самостоятелни, т. е. когато овладеят основно умение, което повежда след себе си поредица от познавателни и емоционални промени. За първи път детето съзнателно се отделя от майка си и от безопасността и се отправя към нови ситуации и различни преживявания, които са вълнуващи, но и плашещи. Невероятни и силно впечатляващи. За да помогнете на детето да се справи с тези моменти на страх, започнете със знаменитата мантра на Карлсон „спокойствие и само спокойствие”, а след това използвайте някоя от следните стратегии.


Чудовището в банята
Истината зад страха: На детето му се струва, че губи равновесие, докато е във ваната или се тревожи, че може да се подхлъзне и\или заклещи в канала (колкото и абсурдно да звучи това за нас, възрастните).
Стратегия за победа: Започнете да къпете детето в голям леген, докато привикне. Напълнете го с вода и оставете детето да се успокои като се плиска с вода, а вие го обтривате с гъба за баня. Друга идея е да направите ваната да изглежда по-приветлива като я напълните с  ароматни "облачета" от пяна и се мушнете в нея заедно с детето. Или като я напълните с гумени играчки за баня. След къпане не бързайте да изпразвате ваната. Изчакайте малкото да се прибере в стаята си и след това излейте водата. Ако нито една от споменатите стратегии не подейства, намалете къпанията до 2-3 седмично и преди всяка баня оставяйте детето да се успокои и само да се престраши да влезе във водата. 


Силен шум
Истината зад страха: Когато детето започне самостоятелно да изследва света, то настоява за възможно повече контрол върху обкръжението си. Ето защо силният шум, който то не може незабавно да идентифицира или прекрати (като например гръмотевица или пускането на водата в тоалетната чиния), може да му подейства стресиращо.
Стратегия за победа: Децата са достатъчно умни, за да разберат, че съществуват много  опасности, но че не всяка от тях заслужава тревога. Назовавайки емоцията на детето (предизвикана от силния шум) и успокоявайки го, че това не е причина за тревога, можете да отнемете част от страха му. „Знам, че се боиш от шума, но това е само прахосмукачката, а тя няма да те нарани.” Ако малкото вече може да говори, помогнете му да изрази с думи страховете си. Научете го да казва „страшно”, когато е изплашено, и така то ще може да сигнализира какво го тревожи. Когато се успокои, проверете заедно причината за страха и се посмейте. 


Животни
Истината зад страха: Животните са непредвидими: на пръв поглед изглеждат безобидни и много мили (коте или пеперуда), но могат да изплашат детето, когато изчезнат или внезапно скочат отгоре му.
Стратегия за победа: Щом малкото се успокои, оставете го само да контролира ситуацията (възможно най-дълго време). Дайте му свободата да се убеди, че няма нищо страшно. Вместо да го карате да погали дакелът на съседката, покажете му как вие чешете Чарли зад ушите и след това оставете малкото само да доближи животното. Дайте му възможност да изследва, но и достатъчно пространство, за да избяга (ако му омръзне или се изплаши). За да избегнете проблема, предварително го подгответе за това, което предстои. Например ако се страхува от птици, кажете му: „Отиваме в парка и може да видим птици”. Така малкото няма да се изплаши, когато му се наложи да се конфронтира със ситуацията.


Маскирани герои
Истината зад страха: Децата изграждат представите си за света според житейския опит, който са натрупали. Затова, когато внезапно се изправят лице в лице с човек, маскиран като клоун, който не само изглежда необичайно, но и е със странно изражение на лицето, това може да им подейства обезпокоително.
Стратегия за победа: Ако сте поканени на парти за рожден ден, където предварително знаете, че ще има клоун или друг маскиран герой, обяснете на детето си какво представляват клоуните или му ги покажете на  снимка в Google. Така то ще се запознае със същността на клоуните и няма да се изплаши  на партито. Ако въпреки това малкото се стресне, успокойте го и го гушнете. Ако поиска да си тръгнете, не се притеснявайте да го сторите – не го насилвайте да общува с клоуна. И не превръщайте страха на детето в грандиозен проблем, дайте му малко време.


Текст: Велиана Симеонова 
Снимки: Pixabay

Вижте още:

Коментари

Популярни публикации