Вълшебни фрази за всяка млада майка

Улисани в грижите си за детето, стараейки се да му дадем най- доброто, на което сме способни, майките често се подценяваме и обвиняваме, че сме лоши родители. "Спокойствие и само спокойствие!" съветва Карлсон :) Няколко вълшебни мантри ще ти помогнат да си върнеш самоувереността и усмивката. Мой текст от ноемврийския брой на сп. "Моето дете"

Хармонията в душата на мама е залог за хармоничното развитие на детето. Открий я в няколко  фрази, които ще ти донесат спокойствие и увереност. Посрещай и изпращай всеки свой ден с позитивни мисли. Първо ги изказвай на висок глас, след това ги повтаряй тихо, а накрая – наум. Повтаряй този ритуал възможно най-често. Най-важно е да осъзнаеш истинността на тези фрази, а също и да вникнеш в смисъла им.

„Аз съм всичко, от което детето ми се нуждае”
Тази мисъл без съмнение е най- важната за теб през първите месеци след раждането. Добра майка или лоша, перфектно информирана или абсолютен профан, ти си дала живот на детето си. Това означава, че само ти си в състояние да отгатнеш неговите желания и нужди във всеки един момент и да отговориш на тях лесно. В повечето от случаите малкото има нужда само от едно - любимата мама. Топлината на ръцете й, нежността на погледа, аромата на кожата й и разбира се – майчиното мляко. Имай повече доверие в себе си! И по- често повтаряй мантрата: „Аз съм всичко, от което детето ми има нужда”. Многократно повторена, тя ще ти помогне да се противопоставиш на най- безцеремонния критик на света – ти.

„Нашата връзка е силна”
Ти и бебето сте били едно цяло през деветте месеца от бременността. След раждането връзката ви продължава да е все така силна. Не се тревожи, че можеш да я загубиш, тя е съвсем естествена. Имай предвид, че новороденото вижда добре на разстояние до 30 см. На такава близост се намира неговото лице от твоето, докато суче. То те разглежда, любува ти се, вижда усмивката и блясъка в очите ти. В мигове като този връзката ви е още по-силна, а двамата сте по- щастливи. Ако храниш малкото с мляко за кърмачета, гушни рожбата си  близо до себе си, докато го храниш (за да чува ритъма на сърцето ти).

„Мога да се справя с всичко”
Работният ти ден излиза извън 24-часовите рамки на ежедневието. Той отминава сякаш за  секунда. Непрестанно си заета и ти се струва, че няма да успееш да се справиш с всичко. Детето плаче или иска да си играе посред нощ, настоява да яде и непрекъснато търси вниманието ти... В резултат от това започваш да страдаш от недоспиване, уморяваш се и ставаш раздразнителна. Малкото усеща негативното ти настроение и става още по- капризно: в неговите представи нестабилната психика на мама показва нестабилност на света. А е страшно да се живее в такъв свят. Затова твоето спокойствие е важно. За съжаление то не винаги е постижимо.
Да бъдеш идеална майка е доста утопично желание. Не изисквай твърде много от себе си, не отказвай помощ, съставяй си такъв план за деня, че да остава време и за теб. Не мисли, че е невъзможно. Напротив! Кажи си: „Мога да се справя с всичко! Обичам хармонията, царяща у дома. Харесва ми това темпо на живот” Постепенно всичко ще се нареди.


„Живея в хармония с детето”
Дръж се естествено: играй, смей се, пей... Постарай се да излезеш от затворения кръг на ежедневните проблеми и непрестанните грижи. Позволявай си от време на време да правиш и нещата, които ти доставят удоволствие, а не само онези, което са необходими. Това е напълно възможно. Наслаждавай се на мисълта, че си майка- чудо за детето си. Такова отношение към реалността е важно и за теб, и за детето. Ако ти си спокойна и щастлива и на душата ти е леко, можеш да се справиш с всички задачи. Дори с най- сложните. 


„Заедно можем всичко”
Много съпрузи преживяват криза в отношенията си след раждането на детето. Не чакайте нещата да се оправят от само себе си. Изпитанията предстоят, но всичко зависи от ъгъла, под който ще ги гледате. Защото всяка голяма промяна води със себе си нова възможност за близост. Детето обединява. Особено, ако всеки от вас цени онова, което прави другия. Открадвайте си поне един час дневно, за да се чувствате като двойка: разхождайте се заедно (може и с бебока в  количката), разговаряйте вечер на чаша чай,
споделяйте...

„Гордея се със семейството и обожавам детето си”
Имаш прекрасно семейство. А това прекрасно създание, което ангелски спи в креватчето си, е плодът на вашата любов. Покажи на половинката си, че се гордееш с него такъв, какъвто е. Мъжете имат нужда да усещат възхищението на любимата жена. Тогава те са готови на подвизи и грижи в името на семейната хармония. Погледни любимия човек – той е прекрасен, нали? Показвай го, казвай му го и той ти ще отвръща с взаимност.

Велиана Симеонова
сп. Моето дете 

Коментари

bejko каза…
Нистина ценни съвети особено когато за момент сме изгубили хармонията в себе си и се чудим дали постъпваме правилно в дадена житейска ситуация!Благодаря ти за споделянето!
Маги каза…
Много ценни съвети. Една майка трябва да вярва в себе си. :)
Поли каза…
Чудесна статия! Ще ми е необходимо да я прочета още веднъж-дваж ми се струва, че това със спокойствието много трудно ми се получава.

Популярни публикации