20 съвета за „зелена” бременност


Бременността, прекарана близо до природата, не само ще ви помогне да се чувствате добре, но и ще улесни подготовката за предстоящото голямо събитие в живота ви.

Няма по-подходящ момент от бременността, за да се замислите за околната среда и влиянието й върху нероденото дете. Как да я направите по-здравословна? С всяка най-незначителна на пръв поглед промяна в дома, поведението и начина ви на хранене защитавате не само  порастващото си семейство, но и планетата, на която децата ви и техните деца ще живеят. Подгответе дома си за новото туптящо сърце в него и подайте ръка на здравословните навици!


Кажете „да” на органичните храни. Начинът на хранене на бременната оказва влияние върху нероденото все още дете. Отказвайки пестицидите и храните, богати на консерванти и изкуствени оцветители, ще дадете страхотен старт на бебето си. Заложете на био и органични храни от сертифицирани производители. Бременността е най-подходящият момент, за да си създадете здравословни хранителни навици, които да предадете и на детето си.
Дишайте свободно. Проветрявайте колкото може по-често дома си. Докато чистите с прахосмукачка или обирате праха от мебелите, докато готвите или изтупвате дрехите си, дръжте прозорците отворени. Ако използвате аерозолни почистващи препарати, дръжте дюзата съвсем близо до мястото на нанасяне, пръскайте за кратко и пазете очите и кожата си. Опитайте се да ограничавате престоя в автомобила (в някои случаи нивата на замърсяване вътре в превозното средство са по-високи, отколкото навън) и местата с натоварен трафик. Предпочитайте по-спокойните маршрути. Избягвайте всичко, което съдържа синтетични аромати (най-вече освежителите за въздух, които често могат да са причина за диария или болки в ухото при новороденото, както и главоболие и депресия при майката).  


Направете си „зелен” списък с подаръци за новороденото. Включете в него екологично чисти вещи, като бебешки дрешки от органичен лен или памук, пелени за многократна употреба и дървени играчки. Качете списъка в личния си блог или го изпратете по e-mail на близки, роднини и приятели.
Избягвайте пестицидите. Големите хранителни магазини предлагат все по-голям избор от органични продукти. Поставете приоритети в списъка си с плодове и зеленчуци за пазаруване като обърнете внимание на най-обработваните с пестициди плодове и зеленчуци (праскови, ябълки, ягоди, спанак, целина и картофи). Тях е по-добре да купуваш с гаранция за органичност.
Вземете назаем по-едрите бебешки принадлежности като столче за кола и за хранене. Не се притеснявайте да разпиташ познатите ви дали биха услужили с тях. Ако семействата имат повече от едно дете, вероятно ще са щастливи да разчистят дома си. Ако нямате познати с деца, разгледайте обявите във форумите за млади майки в интернет.
Заложете на биоразграждащите се и екологични почистващи препарати. Да, ще ви е нужно време докато промените навиците си за пазаруване. Опитвайте нови продукти, докато откриете кои ще вършат добра работа в дома ви. Експериментирайте с почистващите препарати от природата като сода бикарбонат (абразив), оцет (за почистване петна от варовик), фреш от грейпфрут и лимон (дезинфектанти).
Инвестирайте в качествена вода. Важно е да бъдете добре хидратирани през бременността и в периода след раждането. Избягвайте да купувате бутилирана минерална вода, а купете филтрираща кана, която намалява твърдостта на водата, пречиства хлора, тежките метали и другите замърсявания в питейната вода и ще ви служи години напред.


Проучете био козметичните продукти на пазара. Ще се учудите колко много екологично чисти шампоани, дезодоранти, почистващи лосиони и овлажняващи кремове се предлагат. Продуктите за лична употреба не само докосват кожата ни, но и съдържат химикали и есенции, които проникват през порите на кожата и попадат в организма. Някои от компаниите, предлагащи естествени продукти за лична употреба на българския пазар, са: Weleda, Lavera и Cattier.
Инвестирайте в органичен матрак за детското креватче. Обикновените матраци съдържат PVC (една от най-токсичните пластмаси), фталати (които са доказано канцерогенни), токсични огнеупорни химикали и полиуретанова пяна (в чийто състав може да е включен формалдехид). Органичните матраци са изработени от органична вълна (резистентна към молци) и органичен памук (който не е третиран с пестициди).
Изберете спално бельо от органичен памук. През първите месеци от живота си новороденото ще прекарва часове наред в сън. Затова кажете "да" на естествените влакна и органични материи. Така ще защитите здравето на детето си от вредното въздействие на химикалите.
Инсталирайте омекотител за вода у дома. Меката вода е полезна и за кожата, и за околната среда. Тя също така удължава живота на дрехите, прави почистването по-лесно (без петна от вода и сапун), намалява разходите по загряване на водата и удължава живота на водонагревателите и водопроводната система.


Редуцирайте максимално консервираните храни в менюто си. Почти всички консервирани храни съдържат малки количества химикал, наречен бисфенол А (BPA). Той се използва в производството на съдове за храни, бутилки за напитки, бебешки шишета и съдове за съхранение. Остатъчен BPA се намира и в епоксидни смоли, които се използват за опаковка на храни. Редица изследвания извършени върху животни показват, че ВРА може да имитира женския полов хормон естроген, а попаднал в организма, той повишава риска от ракови заболявания, затруднява фертилитета и може да доведе до проблеми в поведението на детето като хиперактивност. За да ограничите количеството ВРА в организма си, купувайте мляко в опаковки от картон, които са изработени от минимални слоеве алуминий и полиетилен и могат да се рециклират. Консумирайте пресни храни според сезона и само домашно приготвени консерви.
Перете дрехите с био перилен препарат. Подготовката за посрещане на новороденото у дома  включва и сортирането, прането и подреждането на миниатюрни разкошни бебешки дрешки. Преди раждането изперете всички дрешки на мъничето с деликатен екологичен препарат, за да защитите деликатната бебешка кожа. Не използвайте омекотители или листа за ароматизиране, защото те биха раздразнили нежната кожа.


Инвестирайте в стабилна бебешка количка. Ходенето пеш е най-добрият начин да стопите излишните килограми, натрупани през бременността, да облекчите следродилната депресия и да успокоите плачещото бебе. Да оставите колата пред дома си и да ходите пеш е отличен начин да свършите задачите си и да избегнете влаченето напред-назад на бебешкото столче за кола. Освен това ще се погрижите и за околната среда, спестявайки куп вредни емисии във въздуха.
Открийте бебешко кенгуру или слинг, които ви пасват най-добре. Носенето на бебето максимално близо до тялото на мама е ефективен начин да го успокоите, когато плаче, както и да заздравите връзката помежду ви.
Направете гаражна разпродажба. Новият член на семейството ви ще има нужда от пространство, затова побързай да се отървеш от всички пластмасови кутии и дъски за рязане, както и от пластмасовата посуда като ги замениш с такива от стъкло, дърво, бамбук, керамика.
Монтирайте енергийно спестяващи електрически крушки, регулатори, таймери и светлинни сензори у дома. Тези продукти не само ще намалят сметката за електричество, но и ще се погрижат за околната среда. Ако искате да спестите още повече, монтирайте по-големи прозорци у дома, както и слънчеви колектори за топла вода.

Велиана Симеонова
Снимки: Unisplash, Pixabay

Още по темата:
Да отгледаш малък природолюбител
На гости на природата


Коментари

Популярни публикации