Да отгледаш малък природолюбител

Мой текст от миналото лято. По много любима тема. Надявам се, че ще ви е полезен :)


Как можеш да помогнеш за естественото развитие на детето си? Ето най-важните въпроси по отглеждането на „зелено” дете в панелната реалност и техните  отговори.

Всички човешки същества изпитваме естествената необходимост да сме в близост до природата, а също – да тичаме, да строим, да се катерим, да решаваме проблеми. Всичко от изброеното е важно и за правилното развитие на детския ум, считат психолозите. Твоят малчуган би живял чудесно и без стая с тапети на мечета, без стерилизатор, шезлонг и още куп чудеса на съвременния гений. Но не може без разходките навън и без докосването до природата! 

Въпрос: Колко дълго да кърмя детето си? 
Отговор: Колкото се може по-дълго. Майчиното мляко е най-екологично чистата храна за всяко бебе. В него няма добавки, нито е с PVC- опаковки. Кърмата е перфектната формула на природата за добър старт в живота на всеки човек, тя  предпазва от алергии и болести и снабдява с най-важните хранителни вещества в първите месеци от живота на малкото. За да предпазиш дрехите си от петна от кърма, зареди се с подплънки за кърмачки за многократна употреба ли биоразградими. Те са също толкова ефективни колкото и обикновените за еднократна употреба, но щадят околната среда. Ако нямаш възможност да кърмиш бебето си, избери стъкленото пред пластмасовото шише, за да избегнеш потенциално опасните вещества, които се отделят от пластмасата в млякото за бебето.

Въпрос: Как детето ми бъде по-близо до природата?  
Отговор: Излизайте навън всеки ден, независимо от прогнозата.Свежият въздух е полезен и за детето, и за теб. Докато сте навън можете да се разхождате и да говорите за нещата, които виждате. Обясни на детето значението и ролята на природните източници. Разкажи на малкото откъде идват електричеството и природния газ. Обясни му какво означава да не зависиш от тези ресурси. Разкажи как то може да спаси планетата: като рециклира (нека използва  битовите отпадъци за майсторене на фигурки и играчки, вместо да купувате скъпи материали). Оставяй детето да изцапа ръчичките си. Няма по-добър начин то да се свържи с природата от това да зарови ръчички в пръстта. Направете заедно зеленчукова/ цветна градинка. Малките обичат да садят растения и е много полезно да засее семе, след което да го наблюдава как расте и храни семейството. 

Въпрос: Какви играчки да купувам?  
Отговор: Откажи се от пластмасите, които са отрова за природата и кажи „не” на пластмасовите играчки. Вместо тях избери дървените и играчките от плат и естествени материали (памук и вълна), които не съдържат химикали и токсини и са много по-полезни за детето ти от пластмасовите, които съдържат PVC и други химикали. Предметите от домакинството също биха могли да са занимателни играчки (например картонените кутии, тиганите и тенджерките, дървените лъжици и ситото).

Въпрос: За или против бебешките пелени?  
Отговор: Пелените от плат за многократна употреба започват да добиват все по-голяма популярност сред родителите, които са загрижени за околната среда. На пазара вече се предлагат различни видове – някои с тик-так копчета, други с велкро закопчаване, има избор и в моделите - тип „джоб” и „всичко в едно”. Освен екологичния аспект на употребата им и спестяването на средства от семейния бюджет поради дългия живот на тези пелени, те са и по-удобни за бебетата и най-важното - не предизвикват алергии. Непромокаеми и лесни за пране в пералната машина. 

Въпрос: Как да превърна рециклирането в навик?  
Отговор: Да научиш детето от най-ранна възраст какво е боклук и какво - рециклиране и да го превърнеш в ежедневна практика у дома е нелека, но благородна мисия. Създай навици като започнете да използвате листа хартия от двете й страни (за рисунки или бележки и списък за пазаруване) и дадете втори живот на отпадъчните продукти под формата на фигурка или изобретение. Така малкият гений ще осъзнае, че създаването на велики произведения не зависи от скъпите материали, които се продават в магазина, а е възможно и с подръчни материали. Забавно и екологично.  

Въпрос: Важен ли е моят пример? 
Отговор: Направиш ли първата крачка, детето ще последва стъпките ти. Ето как ти като родител би могла да вдъхновиш детето си да пази природата чиста. Използвай колкото се може по-често рециклирани, биоразграждащи се и продукти за многократно използване. Не хаби хартия. Носи у дома листите от факсове, за да рисува на тях малчугана ти. Услужи на приятели със старите дрехи на детето ти или ги дари на сираци. Кажи на малкото да избере няколко  играчки, с които вече не играе, и да ги подари на други деца. Отказвай в магазина ненужните опаковки и пазарувай с торба от плат, вместо найлонов плик. Обясни на малкото защо найлоновите торби са ненужни и вредни (найлонът се произвежда от нефт – невъзобновяем източник). Ако 25% от българските домакинства използват с 10 торбички по-малко всеки месец, ще спестим близо 2,5 милиона торби годишно. Дари старите мебели на нуждаещи се или предай за рециклиране. 

Въпрос: Какви дрехи да избирам за детето?  
Отговор: Заложи на естествените влакна. Днес дилемата не е „синтетични или естествени” материи, защото на пазара вече се предлагат и детски дрешки от органичен памук, който е пречистен от пестициди и химикали и защитава не само околната среда, но и работниците, които са го обработвали. Естествените влакна имат по-дълъг живот, затова можеш да услужиш след време с детските дрешки на свои приятели или да ги запазиш за следващо дете, ако планирате да имате и други. 

Въпрос: Кога и как да започна да уча малкото да пази природата чиста? 
Отговор: Създай в детето респект към околната среда, природата и животните още от най- ранна възраст – под формата на четене на книги, които го учат как да пази света около себе си, под формата на походи сред природата или просто разговори по темата. Учи детето си на пестеливост – нека спира водата, когато не я ползва (докато си мие зъбките например), да изгася лампите, когато не е в помещението и да взима само онова, от което настина има нужда... Тези прост правила могат да бъдат спазвани дори от най-малките природолюбители! Децата попиват бързо и ще разберат защо е важно да правят правилни избори. 

Велиана Симеонова
сп. „Моето дете“ (август 2010)

Коментари

May Alex каза…
Текста е чудесен! Много точно си синтезирала най-важните неща. Поздравления! :)
Green-Eyed Girl каза…
Благодаря :))

Популярни публикации