Мобил за градината и балкона


Лятото дойде. Вече официално. Дните са по- дълги, а заедно с тях и игрите навън :) "Съкровищата" в домашната колекция от находки на сина ми продължават да се увеличават главоломно. В бурканчета, кутийки и шишенца. До такава степен, че в един момент се замислих дали да изхвърля част от скъпоценностите (съвсем тайно, разбира се) или да ги използвам за нещо забавно. Избрах второто. Отбрах по- здравите и "лъскави" експонати, добавих малко канап и дървени летви и направих мобил (или по български - "въртележка"). Подобни сме майсторили по къмпингите преди години. Тазгодишният беше предназначен за двора на баба. За да улавя шепота на вятъра и да разсмива врабците :) Съвсем елементарен, но придава колорит. Ето какви ги свършихме: 
Summer came. Now official. The days are longer, and the outdoor play too :) The "treasures" in the home collection of my son continued to increase rapidlyIn jars, cans and bottles. So that at one point I thought whether to dispose of the "jewels" (quite secretly, of course) or use them for something fun. I chose the latter. I chose the better and "shiny" objects, added a little twine and wooden slats and made a mobile. Such we mastered at camping years ago. This time was intended for the yard of our grandmother. To catch the whisper of the wind and the sparrow' s laugh :) Very simple, but adds color. Here's what they've done:


Необходими са:
две пръчки/ дървени летви
канап
ножица
мидички, рапани, камъчета и всякакви съкровища под ръка (мини саксийки, камбанки, дървени копчета, щипки)...
two sticks or wood slats
some string
scissors
shells, rap, stones and any treasures at hand (mini pots, chimes, wooden buttons,clamps) ...

Най- напред завързахме на кръст пръчките с канап (оставихме крайчетата свободни, с тях закрепихме мобила по- късно).
First, the cross rods tied with twine (left free edges, to attach the mobile later).

Пробихме дупчици в мидите и рапаните (с върха на макетно ножче, с внимателно завъртане) и ги нанизахме върху 4 парчета канап с различна дължина.
We drilled holes in clams and sea snails (with tip of knife scale model, by careful rotation) and strung them on 4 pieces of string of varying length.

Завързахме нанизите върху всяко от крайчетата на пръчките.
Tied the strings on each of the tips of the rods.

И мобилът беше готов! Закачихме го внимателно под асмата на двора (друг вариант е над простора на терасата) и се заехме с друга важна задача - домашното сладко от ягоди :)
And the mobile was ready! Hung it carefully under vine in the yard (another option is on the the terrace) and we took another important task - homemade strawberry jam :)

Коментари

Miss Emerald каза…
Чудесна идея! Придава много лятно и хубаво излъчване! И до ден днешен не стърпявам да взема от плажа и тази, и онази, и третата мидичка, които са коя от коя по-красиви! Да не говорим, че си имаме и колекция от камъчета. Та сигурно ще се възползвам от идеята, за да оползотворя и нашите съкровища!
Donika каза…
А рецептата за сладкото къде е? Или направо ще ни почерпите :-) Страхотна идея за мобил(за първи път разбирам че така се казва, но му прилича) и напомня за моренце... кафенце... и т.н. Супер! Браво!
Green-Eyed Girl каза…
Miss Emerald, хубаво е да се дава втори живот на вещите :) Тъжно е да седят в кутии и буркани, при все че могат да изиграят толкова много други роли :) Сигурна съм, че от колекцията ви с миди и камъчета може да се измайсторят десетки забавни творения.
Дони, рецептата за сладкото от ягоди е от тук: http://recepti.ezine.bg/r-777-%D0%A1%D0%BB%D0%B0%D0%B4%D0%BA%D0%BE_%D0%BE%D1%82_%D1%8F%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B8 (единствено прибавих 1 пакетче желатин десет минути преди да сваля сладкото от огъня). Непременно ще покажа резултата :) А почерпката... ще я измислим някак ;)

Популярни публикации