На гости на природата * Guests of Nature


Биологичните стопанства не просто разчитат на природата, за да произведат естествени растителни и животински храни - те са част от природата.


Не помня кога за последен път спах толкова сладко. Кога последно похапвах сурови житни семена (съвсем от класовете) и се наслаждавах на аромата на прясно окосена трева и на жуженето на горски пчели. Назад към спомените от детството ме върна едно прекрасно зелено кътче в Полша, което е трудно за откриване на картата и където времето сякаш е спряло, за да съхрани пулса на живота в себе си. Прекрасна пасторална картина, в която животни, хора и растения съжителстват в зелена хармония.
В края на юли бягството ми от бетонено-асфалтената джунгла, в която живея в България ме срещна с реалността от историите за Емил от Льонеберя, Том Сойер и Хъкълбери Фин. С група журналисти от България гостувах в био стопанството на Щефан Хип в Подаги, Полша, където се произвежда част от продукцията за бебешките храни HIPP. Един урок по био земеделие сред природата, където храната е истинска, а въздухът – кристално чист! Далече от градският шум и мръсотия, далече от стреса и трафика. И няколкочасова обиколка из фермата на Хип, в която се отглеждат зеленчуци, житни култури, над 800 говеда от породата Ангус и над 600 черноглави овце.

I don’t remember the last time I slept so sweet. When was the last time I chewed raw cereal grains (quite classes) and enjoyed the scent of freshly cut grass and the hum of forest bees. Back to childhood memories took me a wonderful green place in Poland, which is difficult to notice on the map. The time seems to have stopped there just to preserve the pulse of life itself. Lovely pastoral scene in which animals, humans and plants coexist in a green harmony.
In late July, my escape from the asphalt jungle that I live in Bulgaria brought me to the reality of the stories about Emil i Lönneberga, Tom Sawyer and Huckleberry Finn. With a group of journalists from Bulgaria I visited the organic farm of Stefan Hipp in Podagi, Poland, where part of the production of baby food HIPP is produced. A lesson of organic farming in nature, where food is real and the air - crystal clear! Away from the city noise and the dirt, away from the stress and traffic. And a few hours tour of Hipp’s farm, where vegetables and cereals are grown, with more than 800 cattle breed Angus and 600 black-headed sheep.


Всичко био или да?
От баба си знам, че там, където щъркелите избират да свият гнездата си, природата е чиста, също както и енергията на мястото. По пътя от летището в Гданск към Подаги броят на щърковите гнезда се увеличава. Както и крачещите из полетата щъркели – горди и необезпокоявани, потракващи с клюнове като кастанети, понякога на цели групи (никога не съм виждала толкова много щъркели на едно място).  
По-късно разбирам, че сред водещите изисквания на стопанствата, с които работят Хип, е да са разположени далече от големи пътища, фабрики, строителни обекти и стопанства, обработвани по методите на конвенционалното земеделие. Дългоклюните приятели са живият сертификат за това. Както и дивите зайци и лисици, с които не веднъж се озовавах очи в очи по време на гостуването в Подаги.
Да обходиш стопанството на Хип не е лесна мисия. На места пътят е каменист и стръмен или напълно се губи в гористи месности, пресичани от реки. Затова на помощ идват мини джипчета, които са идеални за био „сафари” и лов на знания. Освен полетата, покрити със златни класове, моркови, грах и картофи, в стопанството на Хип откриваме запазени и изгнили дънери, съхранили в себе си цели екосистеми.
За опазване на почвеното многообразие и богатство се използват два метода – сеитбообращане и зелено торене. Върху посевните полета всяка година се редуват различни култури, а на всяка пета година полето се засява с розова детелина. Плодородието и биологичната активност на почвата се поддържат и увеличават чрез многогодишно сетбообращение на полските култури, при което се прилага зелено торене, използване на оборски тор или органични вещества, по възможност компостирани, получени по метода на биологично производство.
Животните (овце и крави), които се отглеждат във фермата откриваме да се разхождат свободно в гористи месности. На отглежданите животни се осигурява свободен достъп до открити пространства и пасища, а малките остават с майките си и до навършване на година, за да могат да бозаят (млякото не се дои, а се оставя изцяло за агънцата и телетата). На животните не се дават профилактично лекарства, както се прави в конвенционалното животновъдство. Без хормони и антибиотици. Ако някое от животните се разболее, първо се лекува с хомеопатия.
В съответствие с принципа за използване на ресурсите „на място”, биологичният фураж се произвежда в самото стопанство, в което са отглеждани и животните. За да се поддържа био разнообразието във водните пространства на фермата в Подаги  необезпокоявани живеят бобри, а многообразието от птици, обитаващи фермата  надхвърля 150 вида.


Everything Bio or yes?
My grandmother told me that where storks choose to shrink their nests, nature is pure, as well as the energy of the place. On the way from the airport in Gdansk to Podagi the number of nests increases. So is the amount of marching through the fields storks - proud and undisturbed, rattling with their beaks like castanets, sometimes in whole groups (I've never seen so many storks in one place)!
Later I understood that among the main demands of farms that work with Hipp is to be located away from major roads, factories, construction sites, farms, processed by the methods of conventional farming. Storks are the living certificate for that. As well as hares and foxes, which not once found myself face to face during the visit in Podagi.
To walk over Hipp’s farm is not an easy mission. In places the path is rocky and steep or completely lost in the forest locality crossed by rivers. So we jumped on mini jeeps that are perfect for bio “safari” and for hunting knowledge. Besides the fields, covered with gold grades, carrots, peas and potatoes, the holding of Hipp find preserved and rotted logs kept some entire ecosystems.
For conservation of soil diversity and wealth are used two methods - crop rotation and green manure. On crop fields each year alternating different cultures, and every fifth year the field is planted with pink clover. Fertility and biological activity of the soil shall be maintained and increased by multiannual organic circulation arable crops, in which green manure, application of livestock manure or organic material, composted, obtained by the organic production method.
Animals (sheep and cows) that are grown on the farm we found to walk freely in the forest locality. All animals have free access to open spaces and pastures and small ones remain with their mothers until the age of year to be able to breastfeed (no milk is milked and left entirely to lambs and calves). The animals are not given prophylactic drugs, as is done in conventional farming. No hormones and antibiotics. If an animal becomes ill, it’s treated with homeopathy first.
In accordance with the principle of the use of, biological feed is produced on the farm, where the animals are grown. To maintain bio-diversity in the waters of the farm in Podagi live undisturbed beavers and diversity of birds inhabiting the farm exceeds 150 species. 


Що е биоземеделие?
Вероятно сте виждали думите „био” или „еко” на щандовете с плодове и зеленчуци в супермаркетите или в менюто на някои ресторанти. Може би сте забелязали и знака на ЕС, означаващ биологичните продукти и храни върху бутилки с плодов сок или тестени изделия. Но какво точно стои зад производството на тези продукти?
По правило био-земеделието се грижи за поддържането и повишаването на плодородието на почвата, здравето на растенията, животните и хората като единно цяло. Био-земеделието се базира на жизнените екологични системи и цикли, работи с тях и помага за поддържането им.
Биологичното земеделие спира употребата на химични синтетични продукти като минерални торове за подхранване на почвата, пестициди за растителна защита или хормони на растежа при селскостопанските животни. Използва се балансирано хранителните вещества в почвата и органичната материя ( така се подобрява почвената структура и плодородие, опазват се дъждовните червеи и полезните видове, предпазват се подпочвените води от замърсяване с нитрати). Био земеделието ефективно използва водните, почвени, растителни и животински ресурси (оползотворяват се естествените, местни и възстановими ресурси) и ефективно използва енергията като с това намалява нейния разход с около 50%.

What is organic farming?
You've probably seen the words “organic” or “eco” standing on fruits and vegetables in supermarkets or in the menus of some restaurants. You might have noticed the sign of EU, meaning organic products and food on bottles of fruit juice or pasta. But what exactly is standing behind the production of these products?
As a rule bio-agriculture is responsible for maintaining and improving the soil fertility, the plant, animals and people’s health as a whole. Organic agriculture is based on vital ecological systems and cycles, working with them and helping maintain them.
Organic farming stops the use of synthetic chemical products such as fertilizers to nourish the soil, pesticides for plant protection or growth hormones in livestock. Use a balanced soil nutrients and organic matter (so improves soil structure and fertility is preserved earthworms and beneficial species are protected groundwater from nitrate pollution). Organic agriculture uses water efficiently, soil, plant and animal resources (utilized is natural, local and renewable resources) and effectively use the energy thereby reducing its cost about 50%.


Особености на био фермите
Биологичните стопанства не просто разчитат на природата, за да произведат естествени растителни и животински храни - те са част от природата. Целта на „био-фермера” е да произведе храни и продукти с естествените ресурси и дадености, с които разполага, и чрез процеси, възможно най-близки до естествено съществуващите. Пример за това е механичното отстраняване на плевелите вместо използването на хербициди. Био-фермите работят според концепцията на „затворения земеделски цикъл”. Например, плодородната почва, която е резултат от използването на животински тор и органична материя като почвен подобрител, намалява ерозията на почвата и загубата на вода и хранителни вещества.
Използват се минимални вложения извън фермата като се разчита на рециклиране на ресурсите вътре във фермата.

Features of organic farms
Organic farms don’t just rely on nature to produce natural plants and animal foods - they are part of nature. The purpose of “bio-farmer” is to produce food products with natural resources and through processes as close as possible to natural ones. An example is the mechanical removal of weeds, instead of using herbicides. Bio-farms work according to the concept of "closed cycle farming." For example, the fertile soil resulting from the use of manure and organic matter as fertilizer reduces soil erosion and loss of water and nutrients.
Use minimal inputs outside the farm by relying on the recycling of resources inside the farm.



Текст: Велиана Симеонова
Снимки: Двама с мама

Коментари

Популярни публикации