Емоции в нулева възраст * Emotions at zero age


Макар че все още не можеш да я срещнеш, една малка личност се развива в теб. Какво се случва в емоционалния свят на нероденото бебе и как твоите чувства и преживявания му влияят?



„Бебето до Мама… Бебето до Мама… Спиш ли, мамо?” Едно миниатюрно краче подритва стената на корема – не много силно, но достатъчно, за да бъде усетено – малкото иска да играе. Колко хубаво, нали?
Да си играеш с нероденото дете? „Защо не”, ще попитат пренаталните психолози, които са убедени, че това не само е възможно, но е и важно. Защото бебешката душа се развива още докато малкото е в коремчето на мама. Днес учените знаят със сигурност: през бременността се развиват не само неговите ръце, крака, черен дроб и далак, но и се полагат основите на емоционалния му свят.
Първородината на всеки човек е майчината утроба, твърдят пренаталните психолози, а раждането е само преход от един свят към друг. Това обаче е новаторска теория. До седемдесетте години на миналия век се е смятало, че новородените не изпитват болка и дори били подлагани на оперативни интервенции без упойка. Днес вече се знае, че усещането за болка се появява най-късно през 29-та г.с. от бременността. Още в майчината утроба бебето изпитва страдание, не са му чужди и радостта, страха и  удоволствието. Неродените се "къпят" в майчините чувства, защото плацентата пропуска всички хормони, които майчиният организъм произвежда при всяко вълнение и ги предава на детето през пъпната връв.
Малкото със сигурност усеща, че е обичано. Както и че двамата с татко се радвате от съществуването му. Но то чувства и страховете ви. Със сигурност се е изплашило толкова силно колкото и мама, когато онова куче е изскочило лаещо иззад ъгъла на улицата.



Особености на вътреутробния живот
Ежедневният стрес, който не отсъства при нито една бременност (защото нормалният живот продължава) не пречи на нероденото дете, доказват последните изследвания. Но продължителните стресови състояния могат да повишат майчините и съответно детските нива на кортизол в кръвта, а този хормон влияе върху правилното функциониране на мозъка. В резултат развитието може леко да се забави. Стресът през бременността, проблемите, страхът и  негативните емоции обаче нямат продължително влияние, децата са изключително адаптивни същества. Има безкрайно много възможности да ги успокоим, а те умеят да извлекат максимума и от най-дребните положителни преживявания. Още в майчината утроба. Пренаталните психолози препоръчват повече разговори с нероденото дете: „Бременните трябва да споделят с бебето си проблемите като акцентират на това, че те не са негови проблеми, а на мама. Че тя работи по решаването им и то може спокойно да расте.”
Доказано е, че бебетата реагират на майчината реч. Група френски изследователи събрали жени в напреднала бременност на среща с тяхна близка личност (личния гинеколог, съпруга, приятелка) и проследили реакциите на нероденото. В началото то било спокойно, но когато срещата приключела, а майката започнела да говори с него по същата тема, малкото сърце започвало да бие по-бързо, а детето се движело по- интензивно.


Общуването винаги помага

Откритията на пренаталните психолози от последните години могат много да помогнат на родителите, за да се подготвят за живота с новороденото. За бащите също е важно да изградят връзка с детето си още преди раждането. Жената разполага с преживяванията от бременността и раждането, за да се почувства майка, а мъжът работи по своето бащинство с помощта на ранния контакт. Нероденото бързо ще разпознава гласа му, ако татко редовно общува с него през стената на корема.
„Майчината утроба е интерактивна стая, мястото за среща на майката с детето и на детето с бащата”, смятат психолозите. Те съветват да прекарвате по 20- 30 минути дневно в съзнателно общуване с нероденото бебе, да му изпращате позитивни мисли, да говорите с него, да му пеете…
Малкото има свой свят на преживявания. То чува, вижда, вкусва и е свързано по различни начини с външния свят:

… Когато бременната се смее, секунди по- късно и детето започва да се движи.
… Ако бъдещата майка реши да пуши, сърдечният ритъм на нероденото се ускорява.
… При близнаците едното винаги е по- активно и подвижно, докато другото е по- въздържано. Това поведение се запазва и след раждането.

Не забравяй, че раждането е начало, но и раздяла. През последните месеци от бременността ти и бебето сте били толкова близки, както никога вече няма да бъдете. Пренаталните психолози съветват да подготвиш нероденото си за тази раздяла като му разказваш как скоро ще го гушнеш в ръцете си и колко много ще се радваш да го видиш.


Велиана Симеонова
Снимки: Internet
Статията е публикувана в сп. "Моето дете"

Коментари

Популярни публикации