За войнишките и крокодилските сълзи


Някои малчугани са смели като храбрия оловен войник от едноименната приказка на Андерсен, а други хленчат като принцесата върху граховото зърно. Защо децата реагират по различен начин на болката? И как да помогнеш на малкото?


Типично за семеен празник: деца тичащи около масата, дежурното предупреждение на родителите „внимавайте да не се ударите”, което сякаш влиза в едното ухо и бързо излиза през другото. Докато някой от малчуганите не падне, надавайки пронизителен вик. Следва драма в три действия: мама се опитва да успокои пострадалото, гушва го и духва върху болното място „да мине”. Алармата продължава. Включват се и останалите гости. Бабите клатят глава: „детето много страда”, майките са убедени: „само иска да привлече вниманието”, а някое от децата заявява: „много плаче, трябва в болницата.”
През това време разтревожената майка нервно търси двете най-важни принадлежности в дамската си чанта. Ако преди това са били червилото и дезодоранта, а след това - пелената и залъгалката, днес там са вълшебният крем за рани и „рицарските” лепенки. Следва ритуално превързване и детето отново тича да играе с другарчетата си. Зад гърба му остават само мокрите от сълзи салфетки, погледите на родителите и свитият на топка стомах на майка му.

Съществува ли ген на болката?
По пътя към къщи родителите на пострадалото дете вероятно са обсъждали защо ли то е толкова чувствително към болката. Според психолозите  и педиатрите болката е субективна. Има безброй доказателства за това, че още с раждането си започваме да усещаме болката по различен начин. Както и да я превъзмогваме по различен начин. Вероятно генетиката играе някаква роля за това, но все още не е доказано до каква степен. Може би детето, пострадало по време на празника, го боли повече от останалите и затова плаче толкова продължително? Напълно погрешно, смятат експертите. Защото изпитването на болка и изразяването й са две различни неща. И това че изпитваме по-голяма болка не означава, че непременно ще я изразим по-силно.


Болката е троен заговор!
„Превъзмогването на болката до голяма степен е културно обусловено. То се учи, възпитава и упражнява и зависи много от темперамента на човека”, обяснява американският професор Майкъл Доуб. „При изследване на болката винаги важна роля играят три нива: биологичното, психологичното и социалното.” Което означава, че е биологично обусловено как човек ще регистрира дразнението от болката. Как той реагира на болката и как ще се справи с нея зависи и от психиката му: тревогите, натрупаният неприятен опит с болката, както и повишено внимание към собственото тяло, биха могли да засилят неприятното усещане и да затруднят превъзмогването на болката. Близките на детето също влияят върху поведението му. Запитайте се: болестите често обсъждана тема ли са в семейството; как родителите се справят с болката и как реагират те, когато детето се удари? За съжаление понякога родителите стигат до крайности в справянето с болката. Те или казват „Не се превземай толкова!”, или при най-лекото изохкване на детето звънят в Бърза помощ. И в двата случая с течение на времето се стига до свръхчувствителност към болка.

Охкането е в ума и в сърцето
Дааа, ние, родителите можем доста да объркаме нещата. Но и да ги оправим - като запазим здравия си разсъдък и открием златната среда. Във всички случаи важи правило №1: взимайте детето си насериозно. Дори ако става дума само за драскотина (колкото и незначителна да е тя). Защото в този момент малкото наистина страда и има нужда да бъде успокоено. Особено тогава, когато страданието му е съпроводено от уплаха, страх, срам или друга силна емоция. Причината за това се корени във факта, че траекториите на болката в човешкия мозък са тясно свързани с центровете, които преработват стреса. Затова те действително могат да засилят усещането.


Вълшебен крем за въображаемите рани?
И ако децата никога не анализират причината за своето поведение, то родителите имат голямо влияние върху това дали реакциите на малкото към болката ще е преувеличена или съвсем  адекватна. Когато детето силно се травмира, гушнете го, успокойте го, погалете, люлейте, пейте, шептете му, „но избягвайте прекалено многото приказки”, предупреждава Майкъл Доуб - от практиката си съм научил, че това само засилва усещането за страдание.” По-добре след като успокоите детето, бързо отклонете вниманието му и се дръжте все едно нищо не се е случило. Личният пример също много помага: когато тате се удари с чук по палеца, нека каже едно кратко „ох”, да разтрие удареното място и преглътне болката!
Как стоят нещата с магическите ритуали по лекуване на пострадалото дете? Вълшебните кремове и веселите пластири ще намалят ли болката? Всъщност не, смятат психолозите. Но тези въображаеми лекове дават форма на преодоляването на болката и засилват усещането, че малкото е добре обгрижено. 

Текст: Велиана Симеонова
Снимки: Ксения Макагонова, Pixabay


Вижте още: 

Коментари

Популярни публикации