Честит Хелоуин, таласъмчета!

Готови ли сте за довечера? Ние с Наско окончателно сложихме точка на празничните приготовления. Ето го и финалният щрих – тиквеният фенер. Направата му е същата като на динения, който ви показахме ето ТУК.
Според легендата тиквата на Хелоуин е свързана с историята на един ирландски селянин на име Джак ковача или Стиснатия Джак (оттам и тиквеният фенер се нарича jack-o-lantern), който надхитрил Дявола. Символиката на фенерите е да плашат лошите духове, които излизат в нощта на Вси светии (Хелоуин). Всеки, който напуска дома си, трябва да носи такъв фенер, както и да окачи един пред къщата си, за да не влизат злите сили вътре. Ако все пак някоя влезе, идва ред на подкупването й със сладкиши – trick or treat.
Моят съвет е мама или тате да се заемат с рязането и дълбаенето на фенера, защото тиквата е доста твърда и лесно може да се пореже възрастен (да не говорим за дете). Нека малкото нарисува лицето на тиквения фенер.

Пълнежът от тиквата можете да използвате за вкусна есенна супичка (като тази на Весичка от „Сладко и солено”) или да поръсите със захар и изпечете във фурната :)
Това е нашият хелоуински фенер:

Поекспериментирахме малко със стайлинга му. С вещерска шапка и с домино.
И направих няколко картички за пликчетата с лакомства. 
Ами това е... Весел празник от нас!

Коментари

Mila каза…
Ох, поредните ви страхотни идеи! Много ме радва вашия тандем с Наско:). От снимките оставам с впечатление, че изключително лесно сте се справили с рязането на тиквата. Само аз ли се борих толкова? Изглежда толкова лесно и чисто!!! При мен беше ужасно :). Но тактиката със зигзагообразния капак може да е по-удачна отколкото да се реже само кръг...Догодина ще пробвам-нямам сили за още един фенер толкова скоро:).
Шапката предполагам пак е ваше производоство-уникална е! Не мога да й се нагледам! Чудна-като всичко което правиш :)
А картичките-много ми легнаха на сърцето! Особено с изрязаните очички които надничат от долния пласт на пликчето-супер са!
Благодаря ви че споделихте с нас и тези ваши идеи!
Хубав и усмихнат ден и мнооого призрачен и сладък празник довечера ;)
Чудесен тиквен фенер! Пожелавам на вашия прекрасен тандем една много чудна Хелоуинска вечер .. Боооо ... :)
BEARKIS каза…
Уууу,страшен...и вкусен фенер,весел празник и браво за приготовленията!!!
Deni каза…
Чудесен тиквен фенер,особено с вещерската шапка!А картичките са много забавни и оригинални!
Te4eto каза…
Браво на вас!!!
bejko каза…
Страхотни сте!А фенера е меко казано страшен!Картичките също!Пожелавам тази вечер мноого да се настрахувате!B O O!
Анонимен каза…
Страшно весел празник довечера! И пазете фенерааа! Изкушаващо страшен е :))
Страхотни сте! Всичките ви хелоуинови творения са невероятни,идейни, чудесно изпипани и декорирани! Възхищавам ви се от сърце! Желая ви успех!
Svetla * каза…
Фенерът ви е страхотен , картичките също ! Браво на вас ! :)
Green-Eyed Girl каза…
Момичета, благодаря ви за отзивите и за страшно милите думи! При нас празникът завърши с пълна кошничка с лакомства и щастливи (и доволно уморени) детски очи.
Мила, с тиквата и аз се борих здравата, но... търпение му е майката :) Зигзагообразното капаче определено ти оставя и здрави пръсти. А шапчицата не съм правила аз. Купих я за моя хелоуински костюм :)
Miss Emerald каза…
Страхотен финал! Тази година синът ми ме отмени в дълбаенето на тиквата, изрязах му само капачето и детето се справи блестящо с издълбаването й!
Поли каза…
Супер готини картички. Когато бях малка лятно време с баба ми правехме динени фенери. Не знам защо обаче този празник нещо не ме влече. Може би защото живея в малък град и витрините не са украсени с тиквени фенери и вещици, няма карнавален магазин....децата ми дори не подозират за този празник. Но пък отбелязахме подобаващо деня на будителите! Честити два празника и на вас!

Популярни публикации