За талантите и децата


Как да разбереш с какви способности е надарено малкото ти? 

Една от особеностите на съвременната амбициозна майка е стремглавото  препускане с четири/пет/шест-годишното й дете от един специален урок  към друг в преследване на целта да създаде бъдещ гений. Или поне  звезда! 
Добре би било, ако интересите на родителите съвпадат с желанието или таланта на малкото, но ако случаят не е такъв? Спомнете си за Митко от култовия български филм „Изпити по никое време”, чиято майка беше твърдо решена да го превърне във втори Емил Камиларов. Докато детето бягаше от занятията по цигулка, родителката убедително се хвалеше пред приятелки: „Карам му се за това-онова, но какво пък – музикален е”. Трезвата преценка е най-добрият съветник на всеки родител.


Всяко нещо с времето си
Според специалистите, към тригодишна възраст става ясно в какво е най-голямата сила на детето. Преди това то активно расте, изследва и учи. Интересът му към обкръжаващата го среда е резултат от естественото желание да се опознае всичко, застанало на пътя му (а не блестящият талант на изследовател).
И все пак... ако забележиш, че детето ти се заслушва в определена мелодия и притихва или пък се оживява и усмихва, съвсем оправдано можеш да предположиш, че музиката тече във вените му. Ако обича да имитира и прави физиономии пред огледалото, вероятно е с актьорски заложби.

Откъде се появяват талантите
Известно е, че всяко дете е надарено със способности в една или няколко области. Големият родителски въпрос обаче е: как да разпозная таланта на малкото? През първите години от живота на детето е невъзможно да се каже дали то ще стане перфектен футболист или шампион по бийтбокс. Предимно затова, защото талантът не е достатъчен. Рецептата за успех е 1% талант и 99% труд. Всяко дете е надарено със заложби (генетични особености в строежа на мозъка и нервната система) сетивни или двигателни, благодарение на които едно нещо му се отдава по-добре от друго. Но са необходими и много старание и постоянство. Редуването на един курс след друг би било необходимо само, за да откриеш същинския талант на детето. След това се иска много упоритост.

Талантите – скрити и явни
Спортен - Не пропускай заложбите, които биха качили малкото ти на призовата стълбичка. Важно е да попаднеш в десетката като ориентираш детето към спорта, в който ще покаже най-добри резултати и който максимално подхожда на анатомичните му особености и физическа подготовка. Например в художествената гимнастика освен ниското тегло са важни гъвкавостта и пластичността. За баскетбола освен високия ръст е нужна и издръжливост. А при танците – координация и добър музикален слух.
Творчески - Творчески надареното дете се отличава от останалите. То показва блестящи резултати в една или няколко области (вероятно има добри вокални, а също и художествени заложби). Или интелектуално е по- развито от връстниците си. Този вундеркинд непрестанно засипва родителите си с въпроси. То изпитва невероятната жажда да опознава света, интересува го абсолютно всичко (как е устроен самолетът и защо водата кипи) и предлага свои идеи как да накара предметите да летят или водата да кипи. Речта на това дете е невероятно добре развита за възрастта му, то може да се занимава часове наред с едно и също нещо, стараейки се да постига все по-добри резултати. Бъдещите айнщайновци правят всичко по свой начин. Но не от инат, а защото търсят нестандартни подходи към ежедневните проблеми. Отлично усвояват новата информация и обичат да използват метафори в речта си.

Интелектуален – Тези деца поразяват родителите си с изключителната си памет и наблюдателност. Малкият интелектуалец знае много повече от връстниците си и има обяснение за всичко. Най-хубавият подарък за него би бил енциклопедия или телескоп.
Артистичен – Музикалните деца проявяват необикновен интерес към музиката и музикалните занятия, чувствително реагират на характера й, с лекота улавят ритъма, обожават да съчиняват мелодии, с удоволствие пеят. Вероятно в семейството ти расте бъдещ Пикасо, ако детето се отличава с усещане за композиция и цвят, ако часове наред лепи и рисува и  демонстрира изпреварващи възрастта му художествени умения.
Най- важното качество за успеха на всеки актьор е непосредствеността. Способността да се вживяват в роля отличава изключителните актьори от останалите. Децата с актьорски талант правят това безпроблемно, те са пределно искрени в изразяването на емоциите си.
Лидерски – Детето е лидер по рождение, ако не се плаши от смяната в обстановката и се чувства прекрасно навсякъде. Пред лекарския кабинет или в препълнения автобус то удивително бързо намира общ език с непознати хора. Обожава да ръководи в игрите и да дава съвети.

Важно ли е детето да бъде звезда?
За някои родители няма нищо по- важно от това да превърнат детето си в медийна звезда. Върховната им степен на щастие е да видят малкото си по телевизията, на страниците на списание или да го аплодират, когато спечели първото място. Но развиването на способностите на детето трябва да се прави единствено в полза на малкото. Важно е да се съобразяваш с неговите желания и вътрешната му мотивация. Ако то не иска да ходи на ски училище, забрави за блестящите скиорски успехи и не го насилвай. Така няма да спечелиш, а детето ще намрази натрапените му занимания.

Тук можеш да направиш справка за индивидуалния талант на детето ти.

Текст: Велиана Симеонова 
Снимки: StockSnap

Коментари

Популярни публикации