Тайнството на Благовещение * The Sacrament of the Annunciation



"Народното поверие гласи, че на Благовещение долитат кукувиците и лястовиците, за да донесат благата вест, че зимата си е отишла и лятото е дошло."


Благовещение е един от големите пролетни празници. Той е част от Великденския празничен цикъл и винаги се отбелязва на 25 март. Според Библията на този ден Архангел Гавраил донася на Дева Мария благата вест, че тя ще роди Спасителя на човечеството, сина Божий Иисус Христос. Българите наричат празника още „Благовец“ или „половин Великден. Празникът се почита от много майки, защото Света Богородица е тяхна закрилница.


Бабите казват, че дойде ли Благовец, хората се хващат за зелено. За пръв път се поднасят пресни зелени растения – лапад, коприва или киселец, за да потече в тялото на човека “нова кръв”. Задължително се приготвя риба – печена или варена, което означава, че може да се хапват и всякакви морски дарове. Задължително се пече пита, която намазана с мед, се раздава на съседи и близки.
Жените премитат къщата и палят сметта, като по този начин изгарят всичко лошо. Гадае се по деня, каквото правиш и както премине той, такава ще е цялата година. Народното поверие гласи, че на Благовещение долитат кукувиците и лястовиците, за да донесат благата вест, че зимата си е отишла и лятото е дошло. Вярва се, че ако те закука кукувица, за да имаш берекет, трябва да се хванеш за паричка. Момите ще разберат дали ще се задомят, като поставят във вода лалета и изчакат три дни. Ако се разпъпят, ще се омъжат до края на годината.



Поверия

На Благовещение не е хубаво да се спи до късно, за да не те закука кукувица в леглото и да се разболееш.

Гадае се по днешния ден, каквото правиш и както премине той, такава ще е цялата година. Затова е хубаво е да си сит и да носиш пара в джоба си.

Който види летящ щъркел на Благовещение, ще е благословен през цялата година. Щъркелът не бива да лежи, а да бъде съзрян в полет.


Смята се, че всяка рана зараства на този ден много бързо, затова именно на Благовещение се пробиват ушите на момичетата за обеци – едно важно събитие в живота на децата от женски пол. Самото слагане на обиците има ритуален характер – да предпазят детето от зли сили. Освен това се вярва, че дупките няма да зараснат или да се инфектират.

Против урочасване и „лоши очи“ на днешния ден се прави възел на коланче или забрадка, което не се развързва до другата година.

Жените не трябва да докосват игли, куки или конци за да не ги хапят змиите през лятото.


Според поверието на този ден се завръщат митичните девойки – самодиви. Невидими за хората, те ревниво крият от тях своите тайни самодивски кътчета. Ако човек попадне на някое от тях и ги ядоса, те го отвличат в своя отвъден свят и не го пускат да се върне към земния си живот. На Благовещение самодивите играят хоро на росна поляна, където повече трева не никне. Който ги зърне, се разболява от „самодивска болест“ – толкова красиви и грациозни били. Болните можели да се надяват на лек, ако преспят на самодивска поляна, край самодивски извор и се измият с „мълчана вода“ от самодивския кладенец.


Снимки: Pinterest, www.pbnovini.com

Коментари

Популярни публикации