Преброяване на великденските зайци * Counting the Easter rabbits
p. s.: Ако се чудите какво общо имат зайците с Великден. Псссст... ще ви издам легендата. Според нея великденският заек някога бил голяма красива птица, принадлежаща на богиня. Веднъж тя я превърнала в див заек, но тъй като той все още е птица по душа, продължавал да прави гнезда и да ги пълни с яйца.
Необходимите продукти с един поглед:
2 ч. ч. брашно
1/2 ч. л. бакпулвер
1/4 ч. л. сол
1/2 чаша несолено меко масло
1 ч. ч. пудра захар
1 голямо яйце, със стайна температура
1 ч. л. настъргана кора от портокал или есенция
Пресейте брашното, бакпулвера и солта в купа. В отделен съд разбийте маслото и захарта (с миксер на средно висока скорост), докато се получи пухкав крем. Добавете към него яйцето и портокаловата есенция. Намалете скоростта на миксера и подължавайте да разбивате сместа като постепенно добавяте лъжица по лъжица от сместа с брашното. Оформете с ръце меко тесто и го завийте в найлоново фолио. Оставете да отлежи в хладилника за поне 45 минути.
През това време загрейте фурната на 200 градуса. Поставете тестото върху леко набрашнена повърхност и го разточете на лист с дебелина 1/2 см. Изрежете зайчета с формичка за сладки. Наредете ги върху намаслена тава. Печете до златисто (около 10-12 мин.). Оставете зайчетата да изстинат напълно. По желание можете да ги потопите в разтопен шоколад.
Заешките бисквити са перфектни за сутрешното кафе на мама и тате ;) Но и малчуганите не биха ги отказали. Особено с бутилка плодов сок. Можете ли да се сетите за по- забавен начин за поднасянето му?
Нещо за обяд? Например питка, оформена като заек и поднесена с гарнитура от свежи зеленчуци? Ммммм...
А ако ви е останало малко от тестото, спокойно го разточете, нарежете го на тънки ленти и увийте от него тези чаровни зайчета :)
Децата ви със сигурност ще се влюбят и в тези мини козуначетата. Стандартната рецепта, но изпечена в чашки за крем карамел. Подробности за направата ще научите в сайта на Meeta.
Дори ако не обичате агнешко (както ние с Наско), сигурно ще прегърнете идеята за тези чаровни овчици, направени от котешки езичета и бонбони маршмелоу (повече - в сайта на списание Southern Living).
При Димитрана пък открих две разкошни идеи за великденски лакомства. Козуначени пиленца - ето тук и...
Шарени празници от нас! Обичайте се и бъдете добри :)
Коментари
Благодаря за тях и за обяснението за произхода на великденския заек /чак сега разбирам какво общо има този ушатко с Великден :)/!