Арт игри за студените дни * Art games for the autumn days


Студът и мрачното време навън няма как да развалят настроението, когато в душите и сърцата е топло и цветно. Готови ли сте този ноември да подчините емоциите и сетивата си на онова, в което децата са най- добри – игрите?! Чудите се как? Разбира се, с всички средства на изкуството и забавленията!
Пабло Пикасо го е казал толкова хубаво: „Изкуството отмива от душата праха на ежедневието.” Забързани, ядосани, сърдити и намръщени всекидневно затваряме очите си за малките красоти от живота около нас. Ето защо няма да ви изненадам с констатацията, че все повече хора по света започват да използват изкуството като средство за преодоляване на стреса, депресията и мъката - или пък само, за да открият повече спокойствие и смисъл в живота си. Ако сте любопитни какво може да ви предложи арт терапията в разгара на есента, то опитайте няколко занимания в домашна обстановка. Така ще помогнете на ума, тялото и душата си да постигнат жадуваните хармония и баланс.



Емоции
Гняв, тъга, потиснатост… отровите, които най- често ни задушават. Опитай да се сбогуваш с тях с помощта на няколко художествени игри:
Нарисувай емоциите си – Най- важното тук е да се съсредоточиш изцяло върху белия лист и рисуването на онова, което чувстваш. Избери цветовете, с които да нарисуваш стреса и да очертаеш контурите на проблемите.
Направи пощенски картички (които вероятно никога няма да изпратиш) - Още ли си ядосана на някого в живота си? Направи му пощенска картичка, която да изразява онова, което чувстваш и мислиш, без да е нужно да я изпращаш. Използвай различни материали и цветове, с чиято помощ най- релефно да пресъздадеш чувствата си.
Нарисувай планина и долина - Планината всъщност представлява времето, когато си била най- щастлива, а долината - когато си се чувствала тъжна и самотна. Добави и елементи, които отразяват конкретни събития.
Закачи рисунка или съобщение за балон - Изпрати отрицателните емоции или разпространи положителните, които изпитваш в момента, като завържеш бележка, рисунка или снимка към балон с хелий и го пуснеш да отлети високо в небето. Действа освобождаващо. Наистина.



Релаксиране
Използвай изкуството, за да заредиш със спокойствие и тишина мислите си.
Рисувай на фона на музика – Пусни креативността ти да се излее в отговор на музикално изпълнение (за предпочитане джаз или класическа музика). Това е чудесен начин да дадеш израз на чувствата си или да се разтовариш психически.
Рисувай с пръсти - Рисуването с пръсти не е забавление, запазено само за малките деца. Възрастните също могат да се възползват от него, за повече емоционална свобода. Нацапай се здравата и се забавлявай, разпръсквайки боя около себе си.
Направи мандала - Независимо дали ще използваш за изработването й традиционния цветен пясък, дали ще оцветяваш разпечатан модел или ще я приготвиш по своему (с подръчни материали), този медитативен символ ще ти помогне да се отпуснеш в края на натоварения ден.
Използвай цветовете, които те успокояват - Създавайки рисунка или картина, използвай само онези цветове, които ти носят успокоение.
Рисувай в тъмното – Тогава, когато не изпитваш тревоги за това какво или къде рисуваш, когато не се налага да се притесняваш дали рисуваш "правилно" или не, може да се почувстваш максимално освободена.
и още…
Емоции с отпечатъци – Забавлявай се, рисувайки емоциите на хората около теб. Може би мама днес е малко кисела, а тате е по- мълчалив от обикновено? Направи отпечатък на един или повече от пръстите си (с малко темперна боя или тампон с мастило) и нарисувай с флумастер изражението на любимия човек върху него.


Желания
Изкуството ще ти помогне не само да превъзмогнеш негативните емоции, но и да се съсредоточиш върху положителното. Няколко идеи по пътя към личното щастие.
Нарисувай представата си за един перфектен ден - Помисли за това какво представлява идеалният ти ден и се хващай за четката и боите. Как мислиш: дали тази рисунка не може да се сбъдне още днес?
Фотографирай нещата, които намираш за красиви – Не е необходимо те да се харесват и на друг. Важното е да са близо до сърцето ти. Разпечатай снимките и ги и сложи в рамки на видно място, за да ти напомнят постоянно за красивите неща в живота.
Нарисувай себе си като дърво - Корените ти ще бъдат натоварени с описанията на нещата, които ти дават сила и добрите ти качества, а листата по клоните ти ще обрисуват нещата, които се опитваш да промениш в себе си (недостатъците).
Оцвети камъчета – Този арт проект има идеята да те зареди с повече самоувереност. Можеш да я постигнеш по два начина. Единият вариант е да нарисуваш камъчето с нещо, което знаеш, че ти дава сила. Другият е да го оцветиш в цвят, който те зарежда положително.
и още…
Напиши приказка - Когато студеният вятър започне да разказва мразовитите си истории, а дъждът зашушука по прозорците, онова, което най- силно ще те стопли е близостта на любимите хора. Четете книжки с вълнуващи истории, разказвайте си случки, пишете приказки. За вдъхновение ще предложа „Тетрадка за приказки” на издателство „Точица”, в която освен приказките, разказани от деца за деца и вълшебните илюстрации, има място и за написването и изрисуването на вашите лични приказки.


В хармония с природата… 
…рисувайте и майсторете, без да забравяте етичния й код:
-         уважавайте природата и не я замърсявайте
-         движете се само по пътеките
-         не изтръгвайте цветята и младите дръвчета
-         събирайте само онова, което е паднало от дърветата на земята

Коментари

Популярни публикации