С аромат на лавандула


Изминалите почивни дни ме изпълниха с аромата и цветовете на лятото. Хербарий, събрал безброй жълти слънца от нацъфтелите слънчогледови поля, червените пламъци на маковете (сред златните коси на житото) и ароматът на безкрайното лилаво море, разляло се в бреговете на Предбалкана. И понеже началото на юли е времето на лавандулоцъфтенето, отдаваме заслужена почит на лилавата магия :) 

Освен лечебен, ефектът на лавандулата е и медитативен. И едни малки скоби - стрък свежа лавандула към домашната лимонада гарантира прохлада :) 
Винаги, когато разполагам с лавандула, бързам да я прибера "на топло" във възглавнички. По- големи или по- малки, винаги намират приложение. За спокойните сънища на превъзбуден от игри и емоции малчуган (сещате се за кого говоря) или за ароматизиране на гардеробите... Когато тръгна на път, винаги взимам със себе си една- две възглавнички, които да ми напомнят с аромата си за нещо познато и обичано :)

Необходимо за майсторенето на една лавандулова възглавничка:
- парче ленен\ памучен плат
- няколко лъжици сушен цвят от лавандула
- карфици, конец и игла
- дантела, копче(та), мотив за бродиране (по желание)
- чифт сръчни ръце :)

Изрязвам две парчета плат в желана форма и внимателно ги закарфичвам, за да не се разместват по време на шиене. Един съвет - добре е предварително да пригладите плата с ютия (за по- голяма прецизност на работата).

С конец тропосвам плата по краищата (без стремеж за перфектност) като оставям незашит отвор от приблизително 4 см...

... след това внимателно избутвам плата от обратната му страна и отново приглаждам по ръбовете с ютията (ленът и памукът непрестанно се мачкат по време на работа, пфу). Внимателно изпълвам възглавничката с цвят от лавандула...

С т.нар. "скрит бод" зашивам оставения отвор и украсявам по краищата с фестон бод.

Отгоре можете да украсите с ръчно плетено цвете, копче, предварително избродиран мотив или онова, което вътрешният ви естетически глас подскаже :)

Чувствайте се свободни да експериментирате с пълнежа от билки. Вместо лавандула, можете да  използвате сушена маточина, мента и\ или мащерка.  Магията е във вашите ръце :)

Вече изпълнихме лятото с аромат на лавандула :) А без какво не можете вие през топлите месеци - това ви питаме в лятната си анкета (в горния десен ъгъл на блога). Благодарим ви, че се отбихте при нас!

Коментари

BEARKIS каза…
Обожавам лавандата,тази година обаче отново не си засадих...Бих се рдавала на няколко семенца от теб,а идеята с възглавките е просто "открадната"!!!:)Аз слагам джоджен,босилек,липов цвят...Имам градински чай,мога да ти върна жеста!?Хубава вечер!!!
bejko каза…
Дори ми замириса на лавандула!А възглавничките са толкова сладки ,че е невъзможно да не се вземат няколко в чантата за път!Чудесна идея !
Ellie каза…
Страхотни са! Отдавна се каня да направя възглавнички за спокоен сън. Даже миналата година си събирах и суших билки, но не стигнах до ушиването. За сметка на това използвах лавандулата при правенето на ръчна хартия. Поздрави и хубава вечер!
Te4eto каза…
Днес при вас ми е много уютно! Целувам ви!
Green-Eyed Girl каза…
Момичета, благодаря за споделените мисли! Бисе, направо очаквай другият месец една възглавничка с лавандула от мен :) Ти прецени как ще я използваш (ще ти пиша за адреса).
Ели, дано това лято намериш време за шиене - определено си заслужава :) А ръчно правената хартия с цветенца от лавандула е страхотна идея! Непременно ще опитам :)
Тече, и от нас много целувки :*
И пак заповядайте!
Ех,че е цветно и ароматно при вас... Ще взема и аз да се пристрастя към малките възглавнички...(все отказвам да се захвана и с шиене...че..тогава времето за нищо няма да ми стига..), но изглежда толкова заразително..
Green-Eyed Girl каза…
Краси, кога, ако не сега?! Всъщност, ако не ти се занимава с шиене, можеш да напълниш с билки торбички от органза (има ги в повечето приложнически магазини). Много са удобни за закачане ;)

Популярни публикации