На гости на... Ив и нейните приказни кукли

Да отидеш на море през лятото е прозаично... Тогава плажовете са препълнени, а бризът разнася повече аромат на скара- бира, отколкото на море. През зимата обаче нещата са различни. Море през зимата - това е приключение :) Замръзналите крайморски алеи, напомнящи декорите от "Хрониките на Нарния", шептящото море, гостоприемните гларуси... Да продължавам ли?.. 
В началото на февруари двамата с Насето решихме да посетим една много чаровна дама, която живее на другия край на България - във Варна. Мама Ивайла Стоева и нейните малки сладурчета Съни и Дани. Онези от вас, които живеят във Варна, я познават като усмихнатата вълшебница от магазин "Слънчоглед", други - от куклите й m.i.i.a. (съкратено от Mother Iv In Action) с неподражаем авторски почерк, а за някои от вас това е първата среща с Ив :) Ако трябва да я представя с една дума, то тя ще е "творец". Всичко, до което Ива се докосне, се превръща в уникален шедьовър - от опаковката за подарък до кокетното бижу :) И така...
Каква мечтаеше да станеш като малка?
Мечтаех да стана балерина и претърпях голямо разочарование, когато една жена, подбираща децата, не ме избра... Аз и до ден днешен имам голяма страст към танците и свалям шапка на хората, които се занимават и се себеизразяват с танцовото изкуство.
А когато порасна?
Сега мечтая да имам собствено ателие, където да мога да правя това, в което съм добра.

Най- голямата ти беля?
Ох, аз съм мноого непохватна и правя много гафове... не се сещам за нещо голямо, но сигурно някой пострадал може да разкаже ;)

Кое често те връща в детските ти години?
Аромата на топла гозба или печен сладкиш... аз съм голяма лакомия... Ооо и непокорната ми дъщеря - тя ме кара да се замислям, колко ли главоболия съм причинявала аз на моите родители...
Трябва ли да си сръчен, за да се занимаваш с изкуство?
Трябва да имаш желание. Само това е важно... както често си казваме: "Ако нещо не се прави с желание, нищо не се получава".

Къде се раждат добрите идеи?
Добрите идеи се раждат рано (ама мноого рано) сутрин, когато след като съм нахранила Дани и се опитвам безрезултатно пак да заспя или вечер, когато заспивам... и под душа.

Как започна всичко? Кога откри, че майсторенето ти носи удоволствие?
Аз отдавна се занимавам с творчество: първо беше мода, после фотография и когато започнах работа в "Слънчоглед", не след дълго намерих своето амплоа... Налага ми се да правя понякога мноого различни неща, но това само ме зарежда и развива. Когато си остана вкъщи и реша да правя нещо по моя воля, избирам платовете…
Любимите ти цветове?
Червено. Обичам красиви комбинации от цветове, но винаги ме влече към червената гама.

Какво има по много на бюрото ти?
Почти винаги е разхвърляно... Има платове, копчета, детските играчки, изрезки, копчета и лигавници.
Ето ги и новите ми платове, все още изглеждат подредени... но работя по въпроса :)
Нещото, на което държиш да научиш децата си?
Искам да вярват в себе си и собствените си възможности, да са добри деца и да развиват въображението си.

Талантът, който много ти се иска да притежаваш?
Искам да мога да танцувам като в любимите ми филми и предавания ("So you think you can dance").

Моята идея за...

Уютно обяснение в любов
Започваме с план... Как да направим чантичка за покупки със декорация сърце, вдъхновена от начина, по който се преобръща калъфка за възглавница... (т.е. ще оставим един отвор в средата за да можем да обърнем сърцето наобратно и така да се прибере чантичката).
Избираме си различни платове и правим шаблон сърце от хартия.
Очертаваме горната половина на сърцето, използвайки шаблона.
Преди да зашием двете еднакви парчета лице към лице, поставяме малка, прегъната панделка.
С помощта на дървен шиш обръщаме платовете през малкия отвор.
Воала!
Ще изработим долната половина на сърцето. Искам да има 2 вида плат и зашивам по една лентичка от зеления плат и към двете триъгълни парчета.
 
Ето как изглеждат...
Поставям ги с лице едно към друго и очертавам долната част на сърцето като съм предвидила,че леко трябва да се препокрият двете половини.
След като изрязвам излишния плат, обръщам.
Ето ги и нашите две половини на сърцето. Те са еднакви и от двете страни.
Разполагаме ги на плата, който ще ползваме за основа на чантата и зашиваме. Двете половини на сърцето трябва да се застъпват! Както при отвор на калъфка.
Подгъвам горния ръб на плата и зашивам.
Сгъваме на две и зашиваме (долния и десния край).
Правим си две дръжки като зашиваме ленти и обръщаме.
Пришивам дръжките.
Ето как изглежда нашете любовно обяснение... Винаги може да напишете едно име върху зелената част и да индивидуализирате вашето творение.
Това е крайния резултат...
А тази направих за една мнооого специална приятелка - Нина. Обръща се през устата.

Сърдечно благодарим на Ив за гостоприемството и страхотният майсторски клас, който сподели с нас! Ако все още не сте се наситили на прекрасните неща, които твори, отбийте се в личния й блог: http://yourhandsmade.blogspot.com/ и разгледайте повече. 
До скоро!

Коментари

Силва каза…
Благодаря за прекрасната разходка до Варна и срещата с това момиче, което създава наистина приказни кукли.Поздрави и на двете ви! Усмихнахте деня ми:)
Green-Eyed Girl каза…
Силве, радвам се, че нашата домакиня те е спечелила с творбите си и че сме оцветили деня ти :))
Miss Emerald каза…
Както винаги, вие двамата, успяхте да ме изненадате с много приятна и наистина много цветна публикация, която носи толкова много добро настроение, усмивки, красота и не на последно място - за сръчноръчковките, които могат да шият, поднесохте едно великолепно уроче за много оригинална чанта! Еееех, да можех и аз! Ама нищо! Сега бързам, за да посетя блога на сръчноръчковката, която ни представихте!
Много харесвам куклите на Ив. Неповторими са!

Чантата е страхотна, ще се опитам да я направя един ден!

Популярни публикации