неделя, 15 юли 2012 г.

С аромат на лавандула


Изминалите почивни дни ме изпълниха с аромата и цветовете на лятото. Хербарий, събрал безброй жълти слънца от нацъфтелите слънчогледови поля, червените пламъци на маковете (сред златните коси на житото) и ароматът на безкрайното лилаво море, разляло се в бреговете на Предбалкана. И понеже началото на юли е времето на лавандулоцъфтенето, отдаваме заслужена почит на лилавата магия :) 

Освен лечебен, ефектът на лавандулата е и медитативен. И едни малки скоби - стрък свежа лавандула към домашната лимонада гарантира прохлада :) 
Винаги, когато разполагам с лавандула, бързам да я прибера "на топло" във възглавнички. По- големи или по- малки, винаги намират приложение. За спокойните сънища на превъзбуден от игри и емоции малчуган (сещате се за кого говоря) или за ароматизиране на гардеробите... Когато тръгна на път, винаги взимам със себе си една- две възглавнички, които да ми напомнят с аромата си за нещо познато и обичано :)

Необходимо за майсторенето на една лавандулова възглавничка:
- парче ленен\ памучен плат
- няколко лъжици сушен цвят от лавандула
- карфици, конец и игла
- дантела, копче(та), мотив за бродиране (по желание)
- чифт сръчни ръце :)

Изрязвам две парчета плат в желана форма и внимателно ги закарфичвам, за да не се разместват по време на шиене. Един съвет - добре е предварително да пригладите плата с ютия (за по- голяма прецизност на работата).

С конец тропосвам плата по краищата (без стремеж за перфектност) като оставям незашит отвор от приблизително 4 см...

... след това внимателно избутвам плата от обратната му страна и отново приглаждам по ръбовете с ютията (ленът и памукът непрестанно се мачкат по време на работа, пфу). Внимателно изпълвам възглавничката с цвят от лавандула...

С т.нар. "скрит бод" зашивам оставения отвор и украсявам по краищата с фестон бод.

Отгоре можете да украсите с ръчно плетено цвете, копче, предварително избродиран мотив или онова, което вътрешният ви естетически глас подскаже :)

Чувствайте се свободни да експериментирате с пълнежа от билки. Вместо лавандула, можете да  използвате сушена маточина, мента и\ или мащерка.  Магията е във вашите ръце :)

Вече изпълнихме лятото с аромат на лавандула :) А без какво не можете вие през топлите месеци - това ви питаме в лятната си анкета (в горния десен ъгъл на блога). Благодарим ви, че се отбихте при нас!

7 коментара:

BEARKIS каза...

Обожавам лавандата,тази година обаче отново не си засадих...Бих се рдавала на няколко семенца от теб,а идеята с възглавките е просто "открадната"!!!:)Аз слагам джоджен,босилек,липов цвят...Имам градински чай,мога да ти върна жеста!?Хубава вечер!!!

bejko каза...

Дори ми замириса на лавандула!А възглавничките са толкова сладки ,че е невъзможно да не се вземат няколко в чантата за път!Чудесна идея !

Ellie каза...

Страхотни са! Отдавна се каня да направя възглавнички за спокоен сън. Даже миналата година си събирах и суших билки, но не стигнах до ушиването. За сметка на това използвах лавандулата при правенето на ръчна хартия. Поздрави и хубава вечер!

Te4eto каза...

Днес при вас ми е много уютно! Целувам ви!

Green-Eyed Girl каза...

Момичета, благодаря за споделените мисли! Бисе, направо очаквай другият месец една възглавничка с лавандула от мен :) Ти прецени как ще я използваш (ще ти пиша за адреса).
Ели, дано това лято намериш време за шиене - определено си заслужава :) А ръчно правената хартия с цветенца от лавандула е страхотна идея! Непременно ще опитам :)
Тече, и от нас много целувки :*
И пак заповядайте!

*щурчо* каза...

Ех,че е цветно и ароматно при вас... Ще взема и аз да се пристрастя към малките възглавнички...(все отказвам да се захвана и с шиене...че..тогава времето за нищо няма да ми стига..), но изглежда толкова заразително..

Green-Eyed Girl каза...

Краси, кога, ако не сега?! Всъщност, ако не ти се занимава с шиене, можеш да напълниш с билки торбички от органза (има ги в повечето приложнически магазини). Много са удобни за закачане ;)