сряда, 27 юни 2012 г.

Фен шуй за малки художници


Всеки художник има нужда от свое малко местенце за творене. Там, където никой не наднича любопитна през рамото му, а идеите разцъфват в произведения на изкуството (или поне в симпатични рисунки и фигурки). В зависимост от възможностите на дома ви, можете да отделите цяла стая или да оформите малък творчески кът за детето си. Няколко бързи съвета как да подредите артистичното пространството на малкия творец така, че импровизираното ателие да го стимулира за нови творчески предизвикателства.

Направете го привлекателно! 
Това е правило номер едно, когато създавате творческо пространство за дете. Ярките цветове и добре овладеният хаос ще привлекат малкото към удобните стол и маса, а разнообразните материали ще го задържат за дълго време върху тях.Следете количеството материали! 
Върху масата на малкия художник трябва да има достатъчно материали и пособия, които да провокират въображението му: флумастери, печати, лепило, брокат, пликове, стикери, листи, ножици... колкото повече, толкова по- добре. Аз обичам да добавям и по нещо по- необикновено, което съм спасила от кофата за смет :) Например празните кутии от зърнени закуски или картоните от яйца, които ние, възрастните определяме като "боклук", могат да се превърнат в истински съкровища за малките творци.
Изберете лесни за почистване повърхности! 
Най- добре забравете за тежките килими и рошавите мокети. Те бързо се набиват с прах, стърготини от моливи и парченца пластелин. А всички родители знаем какво предизвикателство е почистването им. Кажете "да" на ламинирания и естествения паркет, на керамичните плочки и корковите плоскости.  

Нека бъде светлина! 
Не забравяйте да осигурите добро изкуствено и естествено осветление в детското ателие. Колкото по- светло, толкова по- стимулиращо вдъхновението!

Всичко на една ръка разстояние. 
Добре е всички пособия на малкия художник да бъдат лесно достъпни. Ако са необходими прекалено много усилия, за да се открие подходящия материал, желанието и първоначалната идея бързо ще се изпарят. Кошници, ярки контейнери, пластмасови или плетени кутии - всички те предлагат добри възможности за сортиране и съхранение на материалите.


Използвайте коркови табла. 
Те са безкрайно удобни за представяне на готовите рисунки и колажи. Непременно се уверете, че таблата са здраво закрепени върху стената и че импровизираната галерия няма да рухне изненадващо. 

Редовно почиствайте творческия кът на детето. 
Обикновено малките не се интересуват от незначителни подробности като почистване и подреждане. Осигурете достатъчно кошчета за отпадъци, така че веднага след края на творческия процес всички излишни отпадъци да се озоват в тях. За теб е финалният "щрих" с четката и почистващия препарат. Старателно забърши масата с полиращ препарат и хартиени кърпи. 

Накрая ще завърша с един цитат на великия Пикасо: "Всяко дете е творец. Проблемът е как да се запази такъв като порасне." Мисля, че всеки родител може да помогне поне малко в това отношение :)


С още творчески идеи, изкушаващи рецепти и практични съвети ви очакваме всеки ден и във Facebook страницата на "Двама с мама". 


понеделник, 11 юни 2012 г.

Картичка с градина * A card with a gardenМакар и с малко закъснение, лятото най- сетне пристигна с два куфара топлина и една чанта настроение. Здрависа се с ваканцията и тръгна да обикаля по плажовете. Едно такова разчорлено и по сандали... Ех, как ви се иска да го последвате, нали? Нетърпеливо броите дните до лятната отпуска, но времето изтича баааавнооо като през гърлото на пясъчен часовник. Преди съвсем да сте увесили нос, да се опитаме да внесем малко цвят в ежедневието, а? 
За начало си представете утро - с милионите капчици роса по тревата, нетърпеливото жужене на пчелите и подранилата акапела на скорци и синигери... а сега си представете цветна градина :) Остана ли някой неусмихнат?! Точно този ефект ще ви помогнем да пресъздадете върху картичка. Използвайте я като покана за парти или я подарете на близък човек за (не)празник. 

Необходими са ви...
... цветна хартия или картон
... ножица
... лепило
... моливи или маркери
... рафия или панделка
... кутия с шоколадови бисквити (за допълнителен енергиен стимул)


Сгънете две правоъгълни парчета хартия на две. Eдното е за външната част (за предпочитане от картон), а другото - за вътрешната.
Fold two rectangular pieces of construction paper in half. One piece will be the outside of the card and one piece will be the inside.

Върху парчето, което ще е вътре, срежете две къси линии близо до средата на сгъвката. Сгънете двете странични части, както е обозначено с пунктира. 
On the piece that will be the inside, cut two short lines near the middle of the fold. Fold the two outside flaps that you just made (but do not fold the middle flap).

Разгънете.
Unfold the flaps.

Отворете картичката. Избутайте двете прегънати части към вътрешността на картичката – образуват се две изпъкнали стъпки.
Open the card. Push the two flaps towards the inside of the card - they will form 2 step-like protuberances.

Сгънете отново картичката. Срежете две къси линии от двете страни на сгънатите парчета. Сгънете външните части (по пунктира). Разгънете.
Refold the card. Cut two short lines through the folded flaps on the sides. Fold the outside flaps that you just made. Unfold the flaps.

Отворете картичката. Избутайте двете прегънати части към вътрешността – образуват се четири изпъкнали стъпки.
Open the card. Push the two flaps towards the inside of the card - they will form 4 step-like protuberances.

Залепете картичката за другата част от прегъната хартия.
Glue the card to the other piece of folded construction paper.

Изрежете малки цветя, стъбла и листа от хартия или картон. Изрисувайте ги с цветни моливи или маркери, за повече колорит.
Cut some small flowers, stems and leaves from construction paper. Decorate them with crayons or markers if you like.

Залепете цветята върху прегъвките. Уверете се, че те не стърчат от картичката, когато е затворена. Напишете послание под прекрасната 3D цветна градина.
Glue the flowers to the flaps. Make sure that the flowers do not stick out of the card when the card is closed. Write a message on your lovely flower garden pop-up card.

Украсете външната част на картичката с детска рисунка, отпечатък от  ръчичката на малкия художник или каквото сърцето ви подскаже:) За финал завържете панделка или рафия.
Decorate the outside of the card with children's drawing or a handprint or whatever your heart tells you :) At the end tie with ribbon or raffia.


Не забравяйте да поднесете картичката с най- хубавото цвете, което расте в сърцето ви - любов :)
Don’ t forget to give the card with the most beautiful flower that grows in your heart - love :)
И тук е мястото да благодарим на всички, които успяха да мобилизират въображението и куража си и да участват в първия ни конкурс за деца и родители! Макар и малко на брой, проектите бяха много интересни и направиха празника ни още по- шарен и емоционален. Благодарим ви! 
Без повече излишни приказки оставяме на Random Generator да избере на случаен принцип при кого ще замине комплектът за творене... 
Честито на Милена и Марин! Надяваме се, че наградата ще ги вдъхнови за много нови проекти :)) 
И понеже двамата с Наско следваме принципа на Пипи Дългото Чорапче, че на рожден ден подаръци трябва да има за всички, решихме да зарадваме и другите две двойки участници с малко поощрение. Милена, Поли, Краси, напишете ни свой e-mail за контакт, за да се уточним къде и как  да ви изпратим наградите!

неделя, 10 юни 2012 г.

Конкурс за малки и големи сръчковциСпомняте ли си рожденденската песничка, в която се пееше "тра-ла-ла... на рожден ден ела, ще ядем вкусна торта с крем"? Е... Следващият месец "Двама с мама" става на цяла една годинка! Неусетно, но факт! От сърце благодарим на всички, които бяхте с нас през тези първи месеци от съществуването на блога. Всички вие, които коментирахте, споделяхте и честичко ни гостувахте :) 
Торта ще има, то е ясно :) Но за да е пълен празникът, решихме да спретнем и една игра за вас,  креативни родители и деца. Темата е "Празник", а наградата е... ето тази:Разполагате с един месец, за да участвате с колкото проекта искате, без ограничение на материалите, които ще използвате. Условието е единствено творбата да отговаря на темата и да е изработена от дете и родител (мама, баба, тате или дядо).
Очакваме снимките на празничните ви творби, прикачени като линк (от личен блог, фейсбук или друг обществено споделен албум) под публикацията най- отдолу. Моля да добавяте всеки нов проект като отделен линк.

Успех и нека вдъхновението бъде с вас!
петък, 1 юни 2012 г.

Празнично, с преобладаваща усмихнатост :)


...За детските спомени, които дават криле...


Стръмен баир. Тези две думи са напълно достатъчни, за да отключат в мен спомена за едно лято преди двадесет и пет години, когато подкарала новия си велосипед, се изправих лице в лице с поредната сложна каскада. Преценяващият терена поглед, изтласкването с крака, убедителното "мечка страх, мен - не", скоростното спускане по баира... И ръкоплясканията, бурните възгласи на момчетата зад гърба ми, когато се приземих с колелото на другия край (с ожулени колене и лакти, но с гордо вдигната брадичка :)... В живота има силни и впечатляващи мигове като този, които остават живи за цял живот (също като последвалото недоумение на майка ми момиче или момче се е изправило срещу нея, цялото в кръв и кал)...
Няма по- ценно наследство от детските спомени. Спомени без бръчки и петна: за тайно прибирани на балкона (или в гардероба) у дома котета и безславното им връщане вечерта, за първите ваканции (при баба или в залата по гимнастика), за пораженията като най- добри учители и успехите като вдъхновяващи стимули. 
Когато си дете, и преживяванията, и хлябът имат по- различен вкус. Празниците са по- ярки, грешките - по- забавни, а времето, прекарано в игри - безкрайно... Да бъдеш дете означава да прощаваш бързо, да обичаш безкористно и да вярваш в красивото и доброто. 
Е, дали не бихте искали отново да сте деца? За ден. За седмица?.. Може би няма по- подходящ ден от днешния, за да сбъднете желанието си. Започнете с двойна порция сладолед (вместо кафе), обадете се на най- добрия си приятел\ка от детските години, а вечерта си подарете... лунапарк. Спрете порастването с няколко часа! Така ще зарадвате и себе си, и детето си.
Слънчев празник от нас с Наско :))


...........................................................................................
p.s.: До родителите, живеещи в София: Доведете децата си на Детския панаир през уикенда (събота и неделя, 10- 18.00 ч., в Градската градина).   ТУК ще да намерите програмата с всички работилнички и забавления. Усмивките са гарантирани :) 
p.р.s.: Не забравяйте за празничния ни конкурс с награда. Остават по- малко от десет дни, за да се включите :)