събота, 24 декември 2011 г.

Хо- хо- хо :)

Готови ли сте за довечера? Приготвихте ли сладки и чаша топло мляко за добрия старец с червени дрехи и бяла брада? Съдейки по резултатите от анкетата ни, повечето от вас все още вярват, че точно той е виновникът за подаръците под елхата. Макар понякога да ви пропуска, простете му... от възрастта е. Не, не е, защото не сте слушкали. Сигурна съм. За всички вас...
...грижовните...
...авантюристите...
...креативните...
...и домошарите...
... шегаджиите...
...и срамежливите...
... за влюбените...
... и онези, които са "само приятели"...
както и за всички останали е нашето Весела Коледа :)))))


сряда, 21 декември 2011 г.

Вълшебните моменти * Magic Moments

Остават 3 дни до Коледа. Идеалното време да поговорим за вълшебните моменти в живота. Онези, които те връщат при себе си отново и отново. Моментите, в които пътуваш години назад, и за които мечтаеш месеци (че и повече) напред. Поднесени с чаша кафе или чай, напудрени с малко канела или какао, подсладени или не, ароматни и хрупкави... Моментите, в които животът аплодира, смее се и вика "още" :) А вълшебстването започва от рано сутринта с тропащи боси крачета (и най- сладките прозявки на света)...
Точно както в кухнята ни през уикенда, в която се носеха облаци от брашно и пудра захар, стриваха се подправки, бъркаше се, месеше, точеше, изрязваше и печеше часове наред :)  
Малко споделено вълшебство от нас за вас...

... и за една много сладка бъдеща мама...

Успяхме ли да ви вдъхновим за вълшебстване? Запрятайте ръкавите тогава, викайте джуджетата и да започваме!
Най- напред с тези прекрасни къщички от нуга върху мъфините със захарна глазура :)

Някакви идеи за сутрешната коледна закуска?! Ние вече имаме предложение за вас: сандвич- Снежко, захарно бастунче и чаша горещ шоколад :) Възражения?

Или парче здравословна пица, украсена като елха (с извара, бланширан спанак и фигурки от чушка)...

Страхотно предизвикателство за всяка майка- вълшебница (и малките й помощници) е джинджифилената захарна къщичка. Ето тук ще научите как се прави тя, а по- лесен (и евтин) вариант са намерили във Family Kitchen.


Апетитни и страхотни за украса са витражните сладки. Ароматни и със захарно сърце. Ако сте пропуснали поста на Зори за това как се правят, непременно се отбийте при нея. Няма да съжалявате.

А какво ще кажете за това? Дядо Коледа от ягоди и бита сметана :) Мммм... Освен сусам (за очички и нослета), можете да използвате шоколадови или захарни пръчици.

Сега ви оставяме на чаша горещ шоколад, вперили поглед към обещанието за снежна Коледа (между другото очичките са от бонбони маршмелоу и шоколадови дражета) и...

нека магията на коледните празници бъде винаги с вас!

четвъртък, 15 декември 2011 г.

Снежните топки, моляяяя... * Snowballs, pleeeeaseeee...

В последно време у дома приказката за Мохамед и планината става все по- актуална. Време няма, вдъхновение няма, а на всичкото отгоре и сняг няма (ама срамота е вече!). Този декември на нищо не прилича! А като няма сняг, няма и снежни топки. Няма ги и снежните човеци. Да не говорим, че шейната е хванала паяжини в мазето :( Добре че идва Коледа, за да спаси малко положението... И за да разсея Наско от това безснежие, една вечер се хванахме да правим снежни топки... от картон!!! Е, вярно, удоволствието не е същото, но пък с тези топки може да се украси дома или коледната елха :) Ако разполагате с десетина минути свободно време, опитайте и вие!
Recently the story of Mohammed and the mountain becomes more relevant at our home. No time, no inspiration, and no snow either (but is already a shame!). December looks like nothing! No snow - no snowballs. No snowmen. Not to mention that the sleigh is caught cobwebs in the basement :( Good that Christmas is coming to save the situation... And a little to distract from this nosnowing, one evening I started to make snowballs from... cardboard!  Well, true pleasure is not the same, but these balls can decorate your home or Christmas tree:) If you have ten minutes to spare, try them!


Трябват ви само...
картон/ дизайнерски хартии
перфоратор цвете с пет листа (или разпечатайте цветенцата от тук)
ножичка
камбанки/ мъниста
шнур
cardboard / design paper
punch flower with five petals (flowers can be printed also from here)
scissors
bells/ beads
cord

Изрежете 12 цветенца. Ако използвате картон, добре е той да не е много дебел (максимум 150 г), за да е по- гъвкав при сгъване. 
Cut out 12 flowers. If you use a cardboard, well it is not very thick (up to 150 g) to be more flexible in bending.


Срежете до средата всяко от листенцата на цветето, както съм показала по- долу.
Cut to the middle of each flower petals as I have shown below. 


Започнете да плетете розетката. Вмъквайте едно в друго всяко от листенцата, по прорезите, подобно на пъзел.
Start knitting jack. Insert one in each of the other leaves in slots, like a puzzle.


На финала, преди да захванете и последното цветенце, пробийте дупчица в средата му и промушете през него шнура със завързана камбанка (всъщност камбанката е по избор).
Before putting the last flower, punch a hole in the middle and weave in and tie it with cord and bell (the bell is actually optional).


Украсете със стъклени мъниста, панделки, копченца или каквото вдъхновението ви подскаже :)
Decorate with beads, ribbons or whatever inspiration tells you :)


Воала! Нашата снежна топка за елха е готова. Нежна, кокетна и много забавна. Най- хубавата част от правенето й е, че няма нужда от лепене и няма опасност някой от елементите й да изпаднат.
Voila! Our snowball is ready. Gentle, charming and very funny. The best part of doing it is that it needs no glue and no danger of element’s falls.

Ако идеята ни ви е допаднала, опитайте и вие :) А ако вече сте готови с коледните майстории, споделете ги в конкурса на Двете елши, където можете да спечелите и награда. Целувки от нас и не пропускайте да се включихте в коледната ни анкета!
If your idea appealed to you, try it :) And if you're ready with Christmas masters, share them in the competition of Two alders, where you can win a prize. Kisses from us and be sure to be included in our Christmas poll!

събота, 10 декември 2011 г.

Горещ шоколад за душата * Hot Chocolate for the Soul

Забелязали ли сте, че на чаша топла напитка, човек (раз)казва повече? Готов е да издаде и най- грижливо пазените си мисли и тайни... Двамата с Наско например сме тествали ефекта на горещия шоколад повече от веднъж. Основно през зимата. Освен, че действа по- успешно от детектора на лъжата (ако знаете само колко бели са си показвали рогцата след първата глътка), той повишава нивата на хормона на щастието и дълготрайно гримира с усмивка (освен с дежурния мустак от мляко и какао). 
За тези от вас, които подсмърчат пред монитора, ще направя още едно разкритие: горещият шоколад е ефективен и при първите прояви на настинка. Забравете за безумните прахчета от аптеката, а забъркайте топла шоколадово- млечна напитка и болестта ще избяга на няколко ръце разстояние. И понеже ми се струва някак нечестно да пазим само за нас двамата вълшебните съставки на Перфектния горещ шоколад, ще ги споделим с вас, за да направите зимните си дни (и вечери) малко по- топли и уютни :)
Have you noticed that on a cup of hot drink everyone says more? Ready to grant even the most carefully guarded secrets and thoughts... Me and Nasko for example have tested the hot chocolate effect more than once. Mainly in winter. Moreover, it works better than polygraph (if you know just how white are shown after the first sip), it increases the levels of endorphin  and lasting makeup with a smile (except the mustache of milk and cocoa).
For those of you who’re sniffling in front of the monitor, I will make another discovery: the hot chocolate is also effective at the first signs of a cold. Forget the pharmacy fools powders and stir warm chocolate milk drink and the disease will run away. And because it seems somehow unfair to keep the magic ingredients for the perfect hot chocolate only for the two of us, I will share them with you to make your winter days (and nights) a little more warm and cozy :)


Продуктите за две големи чаши топло вълшебство:
6 ч. л. какао
6 ч. л. кафява захар
2 ч. ч. прясно мляко
2 ч. ч. течна сметана
1 ч. л. есенция ванилия (за предпочитане е тази на Dr. Oetker)
1/2 ч. л. канела
млечен шоколад
кора от портокал
6 tsp cocoa
6 tsp brown sugar
2 cups milk
2 cups cream
1 tsp vanilla extract (preferably Dr. Oetker)
1/2 tsp cinnamon
milk chocolate
orange peel

Смесете в дълбок съд какаото и захарта. След това добавете млякото и сложете сместа да се загрее (но без да завира) на слаб огън. Прибавете сметаната, канелата и ванилията и разбъркайте добре. Оставете съда върху  котлона, докато по ръбчето му не започнат да се образуват малки мехурчета. Свалете от огъня и прибавете към горещата напитка натрошеният на парчета шоколад. Бъркайте до пълното му разтопяване. Разпределете горещата напитка в чаши и гарнирайте с бита сметана, настъргана портокалова кора или бонбони маршмелоу :) Сервирайте с шоколадова курабийка, меденка или коледно писмо (според настроението).
Mix cocoa and sugar in a deep dish. Then add milk and put the mixture to heat (but not boiling). Add the cream, cinnamon and vanilla and mix well. Leave the heat on the court, while it begin to form small bubbles. Remove from heat and add chocolate pieces. Stir to completely melt. Spread hot drink in cups and garnish with whipped cream, grated orange peel or marshmelows :) Serve with chocolate cookie, or gingerbread or christmas letter.
Ами... това е нашият поздрав към вас в студения декемврийски ден. Ще се радваме, ако споделите в нашата анкета (в горния десен ъгъл) кой според вас носи подаръците на Коледа :)
Well... This is our greeting to you in the cold December day. We’ll be glad if you share in our survey (in the upper right corner) who do you think brings the presents on Christmas :)

сряда, 7 декември 2011 г.

Коледни звезди от филц

Мили мои, Коледа наближава и предполагам, че вече сте започнали с украсата у дома. Ние с Наско поне сме направили първата стъпка към създаването на празнична атмосфера вкъщи :) Снимки засега няма да показваме, но ще споделим с вас нещо красиво, лесно и много, много коледно. Коледни звезди от филц. Много мекички и на пипане листенцата им имат същото кадифено усещане като на растението. С малката подробност, че на нашите коледни звезди листата не са отровни ;)

My dear, Christmas is coming and I suppose you have already started with home decoration. Nasko and I at least taken the first step towards creating a festive atmosphere at home:) No photos by now, but will share with you something beautiful, easy and very, very Christmas. Christmas stars of felt. The touch of their leaves have the same feeling like velvet plant. With the little detail that our Christmas star leaves are not poisonous ;)


Ето какво ще ви трябва:


филц (червен и зелен, избора на нюанс оставяме на вас)
ножица
конец и игла
мъниста/ камбанки
felt (red and green)

scissors
thread and needle
beads / bells

Като за начало започнете с голямото рязане на листенца, под формата на капка. И за да бъда по- точна: 6 малки червени, 5-6 големи червени и 3-4 големи зелени.
Start with cutting the leaf, in form of the drop. And to be more precise: 6 small red, 5-6 large red and green 3-4.

Изборът на зашиване на листенцата оставям на вас - дали от малките към големите или обратно... В случая аз започнах с по- големите. Прегънах всяко листенце на две и ги нанизах на конец в горния им широк край.
The choice of suture leaves leave to you - whether from small to large or vice versa... In this case I started with the larger ones. Fold each leaf in two and scored them on their thread in the upper extremity. 

След това внимателно отворих и оформих листенцата на цветето.
Then carefully opened and shaped petals of the flower.

По същия начин повторих и с по- малките листенца. Внимателно ги прикрепих към по- големите. Добавих и три кристални мъниста...
Similarly, repeated with smaller leaves. Carefully way, the larger ones. I added three crystal beads...

... а след това приших най- отдолу зелените листа.
... and then sewn on the bottom green leaves.

На финала винаги има нужда от допълнително оправяне на всяко листо с пръсти. С много внимание и любов :)
Finally is always a need for additional fixing of each leaf with your fingers. With much attention and love :)


Честно казано, с малки камбанки коледните звезди стават най- красиви и празнични. С така получените цветя можете да украсите коледния си венец или елха, да им пришиете безопасна игла и да ги носите като брошка и... каквото още ви хрумне. Оставям на въображението ви да експериментира!
И за финал искаме да благодарим на Дани и Доника, които наградиха "Двама с мама" за свой извор на вдъхновение. Момичета, много ви благодарим за вниманието и честта! Целувки от нас!
Honestly, with small bells Christmas stars are most beautiful and festive. With the resulting color you can decorate your Christmas tree or wreath, stitched to their safety pin and wear them as a brooch in... or whatever else you have in mind. I leave to your imagination to experiment!