сряда, 29 юни 2011 г.

Подложки "Дай пет" * "Give Me Five" Cup Pads

Идеални за подарък на любимата баба или за детското парти/ пикник сред природата, шарени, весели и много лесни за майсторене. 
Perfect gift for the favorite grandmother or children's party / picnic in nature, colorful, cheerful and very easy to be done.

Трябват ви само:
- няколко различни по цвят парчета филц
- шивашка креда или тебешир
- ножица
- един или двама малки помощника

several different colored pieces of felt
- sewing chalk 
- scissors
- one or two small assistants


Очертай внимателно ръчичката на детето (децата) си. 
Outline carefully the hand of the child (children).

Изрежи получения отпечатък.
Cut the print.

Можеш да направиш различни по цвят и брой подложки за чаши. Да пришиеш по- малките (ако имаш двама помощника под ръка) към по- големите или да ги украсиш с фестон бод по края.
You can make different color and number of pads. Sew to the smaller (if you have two assistants  on hand) to the larger or decorate them with swag stitch around the edge.

Използвам такава подложка за сутрешното си кафе, винаги я нося със себе си, когато съм далече от дома. Усмихва ме, поздравява ме за "добро утро" и за "лека нощ".
I use a pad like this for my morning coffee, always bring it with me when I'm away from home. Makes me smile, greets me "good morning" and "goodnight".

вторник, 28 юни 2011 г.

Да отгледаш малък природолюбител

Мой текст от миналото лято. По много любима тема. Надявам се, че ще ви е полезен :)


Как можеш да помогнеш за естественото развитие на детето си? Ето най-важните въпроси по отглеждането на „зелено” дете в панелната реалност и техните  отговори.

Всички човешки същества изпитваме естествената необходимост да сме в близост до природата, а също – да тичаме, да строим, да се катерим, да решаваме проблеми. Всичко от изброеното е важно и за правилното развитие на детския ум, считат психолозите. Твоят малчуган би живял чудесно и без стая с тапети на мечета, без стерилизатор, шезлонг и още куп чудеса на съвременния гений. Но не може без разходките навън и без докосването до природата! 

Въпрос: Колко дълго да кърмя детето си? 
Отговор: Колкото се може по-дълго. Майчиното мляко е най-екологично чистата храна за всяко бебе. В него няма добавки, нито е с PVC- опаковки. Кърмата е перфектната формула на природата за добър старт в живота на всеки човек, тя  предпазва от алергии и болести и снабдява с най-важните хранителни вещества в първите месеци от живота на малкото. За да предпазиш дрехите си от петна от кърма, зареди се с подплънки за кърмачки за многократна употреба ли биоразградими. Те са също толкова ефективни колкото и обикновените за еднократна употреба, но щадят околната среда. Ако нямаш възможност да кърмиш бебето си, избери стъкленото пред пластмасовото шише, за да избегнеш потенциално опасните вещества, които се отделят от пластмасата в млякото за бебето.

Въпрос: Как детето ми бъде по-близо до природата?  
Отговор: Излизайте навън всеки ден, независимо от прогнозата.Свежият въздух е полезен и за детето, и за теб. Докато сте навън можете да се разхождате и да говорите за нещата, които виждате. Обясни на детето значението и ролята на природните източници. Разкажи на малкото откъде идват електричеството и природния газ. Обясни му какво означава да не зависиш от тези ресурси. Разкажи как то може да спаси планетата: като рециклира (нека използва  битовите отпадъци за майсторене на фигурки и играчки, вместо да купувате скъпи материали). Оставяй детето да изцапа ръчичките си. Няма по-добър начин то да се свържи с природата от това да зарови ръчички в пръстта. Направете заедно зеленчукова/ цветна градинка. Малките обичат да садят растения и е много полезно да засее семе, след което да го наблюдава как расте и храни семейството. 

Въпрос: Какви играчки да купувам?  
Отговор: Откажи се от пластмасите, които са отрова за природата и кажи „не” на пластмасовите играчки. Вместо тях избери дървените и играчките от плат и естествени материали (памук и вълна), които не съдържат химикали и токсини и са много по-полезни за детето ти от пластмасовите, които съдържат PVC и други химикали. Предметите от домакинството също биха могли да са занимателни играчки (например картонените кутии, тиганите и тенджерките, дървените лъжици и ситото).

Въпрос: За или против бебешките пелени?  
Отговор: Пелените от плат за многократна употреба започват да добиват все по-голяма популярност сред родителите, които са загрижени за околната среда. На пазара вече се предлагат различни видове – някои с тик-так копчета, други с велкро закопчаване, има избор и в моделите - тип „джоб” и „всичко в едно”. Освен екологичния аспект на употребата им и спестяването на средства от семейния бюджет поради дългия живот на тези пелени, те са и по-удобни за бебетата и най-важното - не предизвикват алергии. Непромокаеми и лесни за пране в пералната машина. 

Въпрос: Как да превърна рециклирането в навик?  
Отговор: Да научиш детето от най-ранна възраст какво е боклук и какво - рециклиране и да го превърнеш в ежедневна практика у дома е нелека, но благородна мисия. Създай навици като започнете да използвате листа хартия от двете й страни (за рисунки или бележки и списък за пазаруване) и дадете втори живот на отпадъчните продукти под формата на фигурка или изобретение. Така малкият гений ще осъзнае, че създаването на велики произведения не зависи от скъпите материали, които се продават в магазина, а е възможно и с подръчни материали. Забавно и екологично.  

Въпрос: Важен ли е моят пример? 
Отговор: Направиш ли първата крачка, детето ще последва стъпките ти. Ето как ти като родител би могла да вдъхновиш детето си да пази природата чиста. Използвай колкото се може по-често рециклирани, биоразграждащи се и продукти за многократно използване. Не хаби хартия. Носи у дома листите от факсове, за да рисува на тях малчугана ти. Услужи на приятели със старите дрехи на детето ти или ги дари на сираци. Кажи на малкото да избере няколко  играчки, с които вече не играе, и да ги подари на други деца. Отказвай в магазина ненужните опаковки и пазарувай с торба от плат, вместо найлонов плик. Обясни на малкото защо найлоновите торби са ненужни и вредни (найлонът се произвежда от нефт – невъзобновяем източник). Ако 25% от българските домакинства използват с 10 торбички по-малко всеки месец, ще спестим близо 2,5 милиона торби годишно. Дари старите мебели на нуждаещи се или предай за рециклиране. 

Въпрос: Какви дрехи да избирам за детето?  
Отговор: Заложи на естествените влакна. Днес дилемата не е „синтетични или естествени” материи, защото на пазара вече се предлагат и детски дрешки от органичен памук, който е пречистен от пестициди и химикали и защитава не само околната среда, но и работниците, които са го обработвали. Естествените влакна имат по-дълъг живот, затова можеш да услужиш след време с детските дрешки на свои приятели или да ги запазиш за следващо дете, ако планирате да имате и други. 

Въпрос: Кога и как да започна да уча малкото да пази природата чиста? 
Отговор: Създай в детето респект към околната среда, природата и животните още от най- ранна възраст – под формата на четене на книги, които го учат как да пази света около себе си, под формата на походи сред природата или просто разговори по темата. Учи детето си на пестеливост – нека спира водата, когато не я ползва (докато си мие зъбките например), да изгася лампите, когато не е в помещението и да взима само онова, от което настина има нужда... Тези прост правила могат да бъдат спазвани дори от най-малките природолюбители! Децата попиват бързо и ще разберат защо е важно да правят правилни избори. 

Велиана Симеонова
сп. „Моето дете“ (август 2010)

четвъртък, 23 юни 2011 г.

Мобил за градината и балкона


Лятото дойде. Вече официално. Дните са по- дълги, а заедно с тях и игрите навън :) "Съкровищата" в домашната колекция от находки на сина ми продължават да се увеличават главоломно. В бурканчета, кутийки и шишенца. До такава степен, че в един момент се замислих дали да изхвърля част от скъпоценностите (съвсем тайно, разбира се) или да ги използвам за нещо забавно. Избрах второто. Отбрах по- здравите и "лъскави" експонати, добавих малко канап и дървени летви и направих мобил (или по български - "въртележка"). Подобни сме майсторили по къмпингите преди години. Тазгодишният беше предназначен за двора на баба. За да улавя шепота на вятъра и да разсмива врабците :) Съвсем елементарен, но придава колорит. Ето какви ги свършихме: 
Summer came. Now official. The days are longer, and the outdoor play too :) The "treasures" in the home collection of my son continued to increase rapidlyIn jars, cans and bottles. So that at one point I thought whether to dispose of the "jewels" (quite secretly, of course) or use them for something fun. I chose the latter. I chose the better and "shiny" objects, added a little twine and wooden slats and made a mobile. Such we mastered at camping years ago. This time was intended for the yard of our grandmother. To catch the whisper of the wind and the sparrow' s laugh :) Very simple, but adds color. Here's what they've done:


Необходими са:
две пръчки/ дървени летви
канап
ножица
мидички, рапани, камъчета и всякакви съкровища под ръка (мини саксийки, камбанки, дървени копчета, щипки)...
two sticks or wood slats
some string
scissors
shells, rap, stones and any treasures at hand (mini pots, chimes, wooden buttons,clamps) ...

Най- напред завързахме на кръст пръчките с канап (оставихме крайчетата свободни, с тях закрепихме мобила по- късно).
First, the cross rods tied with twine (left free edges, to attach the mobile later).

Пробихме дупчици в мидите и рапаните (с върха на макетно ножче, с внимателно завъртане) и ги нанизахме върху 4 парчета канап с различна дължина.
We drilled holes in clams and sea snails (with tip of knife scale model, by careful rotation) and strung them on 4 pieces of string of varying length.

Завързахме нанизите върху всяко от крайчетата на пръчките.
Tied the strings on each of the tips of the rods.

И мобилът беше готов! Закачихме го внимателно под асмата на двора (друг вариант е над простора на терасата) и се заехме с друга важна задача - домашното сладко от ягоди :)
And the mobile was ready! Hung it carefully under vine in the yard (another option is on the the terrace) and we took another important task - homemade strawberry jam :)

вторник, 21 юни 2011 г.

Тайните на пясъчните замъци * The secrets of the sand castles

Едно от нещата, които най- много обичам да гледам на плажа лятото, са децата с кофички и лопати в ярки цветове. Усърдието, с което ровят в пясъка и забавлението, което намират в пълненето на кофата и внимателното й обръщане и потупване. Подобно на магически ритуал. Ето така всеки от нас е поставил основите на първият пясъчен замък в живота си. 
Да построя перфектния пясъчен замък беше една от най- трудните ми задачи, когато бях малка. Имам толкова много слънчеви спомени за летни дни, прекарани на плажа, за пясъчни кули и юмруци, стискащи здраво най- хубавите миди и рапанчета на морето (идеални за украсяване :) Днес виждам как синът ми открива приятели, докато строи край морския бряг. Приятели за едно лято и повече...
One of the things I most love to watch at the beach in the summer are children with buckets and shovels in bright colors. How they dig into the sand and have fun by filling the bucket and carefully turning and tapping on it. Like a magic ritual. Thus each of us has laid the foundation of the first sand castle in his life.
To build the perfect sand castle was one of my most difficult tasks when I was little. I have so many memories of sunny summer days spent at the beach, of sand towers and fists full of raps and mussels :) Now I see how my son found friends while building near the beach. Friends for a summer and more ...


Ето това е последното му творение (от миналото лято)
This here is his last piece (last summer)
Излишно е да обяснявам, че в края на майсторенето, под ноктите му се беше набил толкова много пясък, че ни трябваха дни, докато се изчистят. Сега чакаме с нетърпение времето, когато отново ще здрависаме морето и ще започне голямото строене :) Забавление за малки и големи, пясъчните замъци си имат малки тайни. Ще ви издам тези, които знам аз. Очаквам да споделите вашите!
It' s needless to explain that at the end of building under his fingernails had been beat up so much sand that we needed days to cleared them. Now we look forward to the time when we' ll start building again :) Entertainment for children and parents sandcastles have their little secrets. I will share with you those I know. And I expect you to share yours!
Тайна №1Най-добрият пясък е фин, дребен и се намира по плажа в топъл и слънчев ден (за предпочитане след дъжд предишната вечер). Идеалното съотношение е 8 части пясък и една част вода. Използвайте кофичка за пясък или празни пластмасови кутии, като добавите малко количество вода.
Secret № 1 - The best sand is fine, small and located on the beach in warm, sunny day (preferably after rain the previous evening). The ideal ratio is eight parts sand and one part water. Use a bucket or empty plastic box, add some water.
Тайна №2Най-подходяща e водата с температура, приятна за кожата (не прекалено студена). 
Тайна №3 - Лопатите са чудесни за копаене и загребване, но най-добрият инструмент за оформяне на замъка, е ръката. Нищо не може да обработи пясъка по-добре. Лопатите са полезни за добавяне на вода от кофичката и за оформяне на тунелите.
Secret № 2 - The most suitable water whose temperature is pleasant to the skin (not too cold).
Secret № 3 - Shovels are great for digging, but the best tool for shaping the castle is hand. Nothing can handle the sand better. Blades are very useful for adding water by bucket and shaping the tunnels.

Тайна №4 - Най- сполучливите замъкови кули се оформят чрез фино натрупване (през пръсти) на пясък и вода в съотношение 1:1. Резултатът е това:
Secret № 4 - The most successful castle towers are formed by fine accumulation of sand and water in a 1:1 ratio. Like this:
Ето и няколко клипчета с уроци по замъкостроене, които намерих в мрежата:
Here are some video lessons that I found on the web:


Ако това лято имате път към Бургас, непременно се отбийте през парк "Езеро", за да разгледате Фестивалът на пясъчните фигури, чието откриване е на 2 юли. Темата тази година е "Холивудски герои" :)
If you have time this summer to visit Bourgas, be sure to stop by the Park "Lake" and see the Sand figures festival, which opens on July 2. This year the theme is "Hollywood' s heroes":)

четвъртък, 16 юни 2011 г.

Талисман за лятото * Mascot for the summer


Днес, когато братският китайски народ произвежда в промишлени количества играчки и аксесоари с любимите на децата анимационни герои (от Бен 10 до Спортакус и Хана Монтана), ти предлагам да измайсторите с малчугана нещо, което е различно и оригинално. Амулет за лятото. Направен с много въображение и любов, той ще се превърне в запазена марка на малкото ти. 
Today, when the people of China are producing industrial quantities of toys and accessories with children's favorite cartoon characters (from Ben 10 to Sportacus and Hannah Montana), I suggest you to craft with the kids something different and original. Mascot for the summer. Made with lots of imagination and love, it will become the trademark of your little one.

Необходими са:
- самосъхнеща глина
- точилка
- весели печатчета
- тампон мастило
- нож за пластелин
- четка за рисуване
- акрилни/ темперни бои
- формички за сладки/ пластелин

Разточeте от парче глина лист с дебелина 0,5 см.
Roll out a piece of clay sheet with a thickness of 0.5 cm

Изрежете с формичка и/ или ножче различни по големина фигурки.
Cut out different sizes figurines.

Отпечатайте отгоре им желаното изображение... 
Stamp the desired image on them...

... и пробийте дупчица в горния край. Оставете да изсъхне 24 часа.
... and drill a hole at the top. Leave to dry for 24 hours.

Готовите формички оцветете и декорирайте по желание. Изчакайте боите да изсъхнат.
Finished shapes paint and decorate as desired. Allow paint to dry.

Прибавете кожена каишка, декорирайте с мъниста, висулки, перли и/ или канап.
Add a leather strap and decorate with beads, pendants, pearls and /or twine. 

Ключодържател, медальон или амулет - летният талисман на малчугана е готов!
Keychain, necklace or amulet - the summer mascot for the kid is ready!

вторник, 14 юни 2011 г.

За ползата от злояди деца * The benefit of fastidious children

Както повечето ми връстници и моите летни ваканции минаваха при баба и дядо на село. Игри до тъмно, цяла банда с приятели и вкусни сандвичи на крак (за по- бързо, за да не разваляме играта :)  А ако имаше класация за най- злоядо дете в компанията, със сигурност щях да съм първенец. Горката ми баба импровизираше с храната по какъв ли не начин само и само да вкарам залък в устата си. То не бяха фигурки от кашкавал и хамбургски салам, изрязани с формички за сладки, шприцовани розички от пастет и сирене крема... Знаменитите бабини сандвичи! Стопяваха се за минута. Дори рождените дни бяха немислими без тях. 
Сега като майка се сблъсквам със същия проблем като моите родители - синът ми е злояд. Капризен и много претенциозен. Не обича картофи, гъби не опитва, а от доматите и чушките бяга надалече. Същият случай наблюдавам и при други приятелски деца. Миналото лято обаче тематичните бабини сандвичи бяха възкресени. В магазините вече има достатъчно продукти, които провокираха въображението ми. Забавно украсени, с ярки на цвят продукти и ароматни подправки, сандвичите (заедно с пицата и палачинките) са любим детски "специалитет". 
Ето няколко идеи за украса, които открих в нета. Подходящи са и за празник, и за гъделичкане на апетита.
As most of my peers my summer vacations went to my grandparents in the countryside. Games until dark, a gang of friends and delicious sandwiches onfoot (to be faster and to avoid spoiling the game :Last summer my grandmother' s sandwiches were raised. In the shops there're enough products that provoked my imagination. Decorated with bright-colored products and spices, sandwiches (along with pizza and pancakes) are a favorite children's specialty.
Here are some ideas for decorations, which found in the net. Perfect for holiday, and tickling the appetite.

Майсториите на Funky Lunch.

Апетитни изкушения и при Smita Srivastava.
Още сандвичи с животинки тук, тук и тук.  Също и клип как да направиш сандвичът- рибка.
Забавни муцунки от Annabel Karmel

Сладки сандвичи? Защо не! Малко вкусни вдъхновения от Thought Fully SimpleНяколко step by step примера за вкусни и оригинални сандвичи:


А ето и моят фаворит сред детските сандвичи. Снимка и упътване за направата му.

За по- дълготраен ефект от сандвичите, гарнирай с "Приказки за злояди деца"! За финал ще споделя една констатация, която направих след дълги и напоителни наблюдения: злоядите деца създават креативни майки :)) 
Бон апети!
Finally I' ll share a statement that I made after long observationsfastidious children create creative mothers:))