Мъжкият поглед върху женското възпитание * The male point of view on female education


Майките денонощно бдим на пост, пазейки живота, здравето и спокойствието на нашите деца. Според не малко мъже обаче възпитателните ни методи са хибрид от средновековната инквизиция и дресура на пудели.
И макар повечето бащи да не го признават пред нас, те смятат, че майките сме вредни за възпитанието на децата. Какво толкова правим неправилно?! Били сме непоследователни в поведението си – наказваме малкото и минута след това жално го прегръщаме, говорели сме с него като с душевно болен, използвайки умалителни названия на думите и сме третирали всяко обелено коляно като първа степен на инвалидност. Хм...

Майките прекалено се страхуват за децата
Според мъжете почти всички майки смятаме, че детето ни е лесно чупливо. Иска да кара скейтборд? Добре, но само с два чифта наколенки, налакътници, накитници и каска, а ако има възможност, и с придружител дядо или баба. Всъщност колко по- добре би било детето да си поиграе с камиончето. Нали? Но на пейката. Защото в пясъчника сигурно гъмжи от бактерии. Надуваемите батути се осеяни с микроби, а катерушките на детската площадка крият ръждиви гвоздеи. Кучетата хапят, котките драскат, а автомобилите са като колесниците на смъртта. Най- добре е детето, увито в памучен пашкул.
Какво биха направили бащите?
Тялото е инструмент за познание. А познанието е необходимо за развитието. Непозволявайки не детето да се занимава с нещо, по наше мнение опасно, ние задържаме развитието му и създаваме основите на фобии и комплекси. Детето, което само опознава света, ще стане не само по- опитно, но и по- здраво. Алергиите и вирусите атакуват по- рядко, когато детето е калено. Факт е: здрави мъже не се правят с три ката топли дрехи през лятото.


Майките много крещят
Детето не е научило стихотворението за тържеството? Катастрофа! Апокалипсисът на една ръка разстояние! Спало е на пода половин час? Не си е прибрало играчките? Ах, този малък предател! Как коварно забива нож в гърба ти! Започваш да викаш, да плачеш, не са ти останали здрави нерви и настойчиво търсиш някой, който да ти влезе в положение... В отговор детето също започва да плаче и крещи, че мрази всичко и всички. Ето така се формират неврозите.
Какво биха направили бащите?
Викът – това е крайно средство, което трябва да сплашва децата, които са посегнали към цигарите или са на път да извършат престъпление. Като цяло викането трябва да се използва изключително рядко, а ежедневният укор следва да се изразява с различни средства: студ в гласа и ясни команди. Как разклатената система може да се овладее с думи? Може, след недоволството на съседите.

Майките засипват детето с играчки
Излез от дома – направи подарък на малкото. Този принцип е съвършено погрешен, но в никакъв случай рядко срещан. Кукла, топка, нова рокля за Барби, звезди за тавана... Детенцето е жадно за фреш от портокал, обича сладолед и бисквити. Е, как да не му вземеш?! Е, не! Не. Първо, защото това е излишно прахосване на пари. Второ, купувани една след друга играчките не носят радост. Играчката трябва да се очаква, да се иска, а не да се материализира в момента, когато се пожелае от детето. Трето – това е пагубен урок за отношението към вещите: те трябва да са много и към тях постоянно да се прибавят нови. И четвърто, изобилието от играчки убива фантазията.
Какво биха направили бащите?
Опитвали ли сте да играете на майки и бащи с фигурки костенурките нинджа? А с Хари Потър на космонавти? Забавно е да откриваш нов смисъл на нещата. Не е задължително детето да има играчки за всяка игра, така фантазията му се потиска. А най- хубавите игри – това са спорта и игрите на свеж въздух – футбол, дърпане на въже, гоненица...


Майките прехранват децата
Нашето зайче трябва непременно да яде първо, второ и десерт. А след това и още един, за да не умре от глад. Не иска пържолка? Хм! А кюфтенце? Пилешки хапки? Е, тогава ще му сложим повечко от картофеното пюре и шишчетата. Една за мама, една за баба... хайде и една за съседката!.. А детето расте едно такова хилаво... като комар... Дами, детето е саморегулираща се система. Неговият организъм знае кога и какво да похапне.
Какво биха направили бащите?
Детето е свободен член на обществото. То има правото да яде предложената му храна сега, на вечеря или за закуска. Това е либерална ценност, която не бива да се отстъпва на никого, даже на любимата мама. Остави детето свободно като албатрос над океана. Огладнее ли, ще потърси храна. Храненето - това е ценен опит, също както решенията влияят на живота ни.

Майките са непоследователни в лечението
Разболее ли се детето, майката бързо иска да използва целия арсенал на медицинската наука: от Запад на Изток, от традиционното към модерното, плюс клизма и акупунктура. Леля Мима, баба Дора и признатият за народен лечител дядо Чочо от осмия етаж веднага започват консултациите със строги препоръки, които се следват едновременно. Да закрепим ефекта на антибиотика с хомеопатия. Да сварим отвара от лайка. За капак срещаме близка приятелка, която придава завършек на лечението с наставления за тибетски масаж за отпушване на чакрите.
Какво биха направили бащите?
Трудно е да избираш между диагнозите на двама специалисти: хомеопат с апарат на Фол и иглотерапевт, съхранил мъдростта на Изтока. Затова се довери на един лекар. А ако лечението не помогне, обърни се към друг.

Майките се месят в отношенията с другите деца
Мими от детската градина е счупила на детето количката. Ооо, тя ти завижда, недей да дружиш с нея, не е хубаво да си приятел с такива злобни хора! А ние ще се оплачем на майка й. Спор няма: майките имат опит и по- добре от децата разбират как стоят взаимоотношенията с останалите. Но е по- добре да си спестим консултативната помощ и да не решаваме всичко еднолично.
Какво биха направили бащите?
Нека децата сами се разберат и в борбата да отстояват правото си. Този опит е безценен. А ние само ще им подсказваме от време на време кое е по- добре. Родителите сме съветници, а не рефери. Ние сме аналитици, гласът зад кадър. Дали Левски би станал национален герой, ако майка му изграждаше революционни комитети вместо него?



Велиана Симеонова  

Коментари

Популярни публикации