Домашен театър * Home theatre


Всичко започна с кукловодски уъркшоп, в който имах удоволствието да участвам тази пролет. Едно прекрасно мероприятие, което ме научи на това що е поглед, присъствие и оценка на куклата :) И как от подръчни материали може да се направи приказен герой. За себе си открих още една истина - всеки, който се докосне до куклите, се променя - променя изражението, мимиките, движенията и интонациите на гласа си. А кукла за театър наистина може да се направи от какво ли не :))


Двамата с Наско сме почти всяка събота и\или неделя на театър. За съжаление, постановките в столичните театри не са чак толкова много, колкото на него би му се искало. А само ако можехте да го видите как се вживява по време представление (на мен реакциите му са по- интересни от случващото се на сцената)... 
И такааааа... страстта по кукления театър полека- лека се пренесе и у нас. Казано иначе - в  домашен куклен театър. Имаме малък комплект от кукли тип Петрушка, с чиято помощ оживяват много приказки (някои от тях съвършено непознати за вас), разказващи за "глобални" детски проблеми: какво е да обичаш и защо някои деца решават проблемите с юмруци, защо бабите вечно мърморят и кога спи морето ;))))
Има и приказки, за които ни трябват по- различни кукли, които нямаме в наличност. А "Баба за дренки" няма как да се изиграе с куклите на Мечо Пух и баба Яга, нали? 

Ето защо изминалия уикенд запретнахме ръкави и събрахме... 


... бял блоков лист
моливи\ бои\ флумастри
черен писец
ножичка


Най- напред нарисувах героите - мечок и бабичка, както повелява приказката. В долния край на всяка от картонените кукли очертах място за дупчици.


(Ако приказката ви е присърце, спокойно можете да използвате нашите герои за своето представление).


След това оцветихме и изрязахме фигурите. За дупчиците в долния край използвахме малък пънч кръг, за по- голяма прецизност.


Готовите кукли бяха нетърпеливи да започнат с приказката. Наско - още повече от тях :) И така... завесата се вдига... "Отишла баба за дренки..."

Коментари

Стефка каза…
Страхотна традиция си имате с Наско! И аз чакам моето момче да порасне още мъничко, за да добавим към разходките, куклен театър, музеи и неделна сладкарница с торта и ....... боза :)
Kati каза…
Страхотни кукли сте си направили. При нас проблема е, че човека не признава малките неща - театъра трябва да се играе на голяма сцена ( имаме си вече и такава вкъщи), ако ще има кукли, те да са големи, ако не - той се преоблича и вживява във всички роли едновременно. Музиката е задължителна, декора покрай сцената също... а публиката да седи и търпеливо да чака и да пляска на правилните места... Вече се чудя дали има курсове за малки театрали да го пращам...
Green-Eyed Girl каза…
Стефка, знаеш ли колко бързо ще мина времето и съботите и неделите често няма да ви стигат :)
Kakichka, поздравления за малкия артист! Не знам на каква възраст е, но към театър Ариел преди имаше детска трупа, която се водеше от Мария ... (не си спомням фамилията), за деца над 5 години. Попитай на място, може още да я има :)
Елица каза…
Много сладурски мечо и баба - някак ме върнаха към анимациите от преди 20+ години... спомени.
Страхотно занимание за все по-студените почивни дни! Поздрави!
Green-Eyed Girl каза…
Голямо Мерси, Ели :) Синоптиците обещават, че зимата ще е дълга... доста герои ще се появят на бял свят :)))
Toni каза…
Страхотна идея и изпълнение! Браво!Ако стигнем до нея ще се възползваме:)
Вели, идеята и изпълнението са чудесни..Със сигурност някой ден ще си направим и ние куклен театър..За сега събирам идеи..
Но най-много ме впечатлиха приказките, които са непознати за нас...- поздравления!

Популярни публикации