Виж кой рисува!


Как къде?!.. По стените у дома!

И така... представете си следната картина: пухкав, мек килим, блестящи от чистота прозорци, чисто бели стени, музика, лъчи... Прекалено дзен ли?
Добре, тогава. Прибавете към перфектно боядисаните стени някакъв странeн колаж от драскулки на праисторически художник и скиците на Пикасо във вихъра на кубистическия период. Чудите се кой ли зъл гений се подиграва така жестоко с желанието ви за хармония и уют като е покрил стените на дома с графити... Е, същият този гений виновно наднича иззад дивана със син пастел в ръката и най- невинния поглед на света. Може ли да му се сърди човек?! Трудно... И все пак - предстои Голямото боядисване (част Втора\ Трета\ Пета). Можехте ли да го предотвратите?
Следват няколко съвета как да отучите малкия художник да излага арт проектите си върху стените и да ги осъществява върху далеч по- безобидни повърхности. 


№ 1 - Опитайте со кротце, со благо...
Поговорете с детето открито, използвайки кратки изречения. Акцентирайте на това, че рисунките се рисуват само върху хартия, а не по всички открити пространства. Ако малкото отново започне да се отклонява от белия лист в посока към паркета или стената, повторете отново Правилата за рисуване. При повторно провинение скрийте рисувателните средства за определен период от време.


№ 2 - Творете заедно
Отделяйте специално време за изкуство, когато заедно с детето да рисувате и\ или оцветявате. Ако творите заедно, вероятността малкото да се прави на Пикасо върху елегантните ви стени е минимална. Когато приключите със заниманията приберете художническите материали на недостъпно място. Това също така намалява вероятността детето да докопа пастелите (или пластелина) и да похапне от тях.




№ 3 - Рисувайте по паважа
Оставете малкият художник да рисува с тебешири по тротоара. Това е не само забавно, но и полезно - глътка свеж въздух не е излишна на никого. А  също и пълната свобода за себеизразяване. Без да се съсипят стените на всекидневната! Бонус: разчертайте игра на дама навън и научете детето как се играе на нея. Раздвижването е гарантирано за всички!


№ 4 - Мислете глобално, действайте локално
Намерете статив за прохождащия творец. Така, че да се почувства като истински художник и да се засрами следващият път, когато реши да драсне дори черта върху стената. 


И за финал да обобщим: създайте правила, осигурете материали за творене и най- важното - прекарвайте достатъчно време заедно с малкия творец. Децата растат бързо и имат нужда от вашето внимание точно сега.


С още творчески идеи, изкушаващи рецепти и практични съвети ви очакваме всеки ден и въвFacebook страницата на "Двама с мама".

Коментари

BEARKIS каза…
Някога...много отдавна ,имах точно толкова невинен поглед,оставяйки творчески следи върху вратата на стаята...споменът е ясен,сякаш беше вчера....Поздрави!!!!
Green-Eyed Girl каза…
Бисе, май творчеството на всеки художник започва със стена\ врата\ шкаф на славата... хихихих...

Популярни публикации