Фен шуй за малки художници


Всеки художник има нужда от свое малко местенце за творене. Там, където никой не наднича любопитна през рамото му, а идеите разцъфват в произведения на изкуството (или поне в симпатични рисунки и фигурки). В зависимост от възможностите на дома ви, можете да отделите цяла стая или да оформите малък творчески кът за детето си. Няколко бързи съвета как да подредите артистичното пространството на малкия творец така, че импровизираното ателие да го стимулира за нови творчески предизвикателства.

Направете го привлекателно! 
Това е правило номер едно, когато създавате творческо пространство за дете. Ярките цветове и добре овладеният хаос ще привлекат малкото към удобните стол и маса, а разнообразните материали ще го задържат за дълго време върху тях.



Следете количеството материали! 
Върху масата на малкия художник трябва да има достатъчно материали и пособия, които да провокират въображението му: флумастери, печати, лепило, брокат, пликове, стикери, листи, ножици... колкото повече, толкова по- добре. Аз обичам да добавям и по нещо по- необикновено, което съм спасила от кофата за смет :) Например празните кутии от зърнени закуски или картоните от яйца, които ние, възрастните определяме като "боклук", могат да се превърнат в истински съкровища за малките творци.




Изберете лесни за почистване повърхности! 
Най- добре забравете за тежките килими и рошавите мокети. Те бързо се набиват с прах, стърготини от моливи и парченца пластелин. А всички родители знаем какво предизвикателство е почистването им. Кажете "да" на ламинирания и естествения паркет, на керамичните плочки и корковите плоскости.  

Нека бъде светлина! 
Не забравяйте да осигурите добро изкуствено и естествено осветление в детското ателие. Колкото по- светло, толкова по- стимулиращо вдъхновението!

Всичко на една ръка разстояние. 
Добре е всички пособия на малкия художник да бъдат лесно достъпни. Ако са необходими прекалено много усилия, за да се открие подходящия материал, желанието и първоначалната идея бързо ще се изпарят. Кошници, ярки контейнери, пластмасови или плетени кутии - всички те предлагат добри възможности за сортиране и съхранение на материалите.


Използвайте коркови табла. 
Те са безкрайно удобни за представяне на готовите рисунки и колажи. Непременно се уверете, че таблата са здраво закрепени върху стената и че импровизираната галерия няма да рухне изненадващо. 

Редовно почиствайте творческия кът на детето. 
Обикновено малките не се интересуват от незначителни подробности като почистване и подреждане. Осигурете достатъчно кошчета за отпадъци, така че веднага след края на творческия процес всички излишни отпадъци да се озоват в тях. За теб е финалният "щрих" с четката и почистващия препарат. Старателно забърши масата с полиращ препарат и хартиени кърпи. 

Накрая ще завърша с един цитат на великия Пикасо: "Всяко дете е творец. Проблемът е как да се запази такъв като порасне." Мисля, че всеки родител може да помогне поне малко в това отношение :)


С още творчески идеи, изкушаващи рецепти и практични съвети ви очакваме всеки ден и във Facebook страницата на "Двама с мама". 


Коментари

Популярни публикации