По книгите ще ги познаете :)



По случай Световният ден на книгата и авторското право решихме да ви покажем една по- различна книга. Или дневник. Или по- точно казано - арт дневник :) Започнат е преди близо две години и миналото лято - окончателно завършен. Разлистван е поне хиляда пъти, интерпретиран - още поне толкова :) Ние му казваме "книгата на Наско", защото в него са събрани детските спомени, емоции и вълнения на по- младата част от тандема ни. 
Идеята за книгата започна със забележка от учителката на Наско, че не умее да изрязва добре. Липсваше му търпение и изрязването му се струваше мнооооого досадно. Всъщност най- точната дума за случая не е изрязване, а кълцане - при това със замах :) И понеже от малък обожава книгите, предложих му да си направи своя. "Ама аз не знам да пиша" беше последвано от обяснението ми, че истории и спомени се разказват и с рисунки и колажи. Събрахме купчина стари списания и рекламни брошури, намерих един по- голям рекламен тефтер и оставих Наско насаме с ножицата, лепилото и флумастрите. И започна едно изрязване ("ама внимавам да не стане грозно") и лепене... Някои от страниците дори бяха озвучавани с монолози и възклицания.
Ето така изглежда първата страница на импровизираната книга (към момента в напълно хвърчащ вид):  


Следвана от страници с любими животни (в случая котки)...


...спомени за децата от предучилищна група...


... истории за славни рицарски битки...


... и жирафски приключения (най- обичаното животно от Наско)...


... а също и за страховити водни чудовища :) 


И какво ли още не... 
Показах ви само част от книгата на Наско. Разбира се, не й липсва и съдържание. Наивно, непълно и с дежурните за тази възраст разкривени букви и правописни грешки :)


В момента се работи по книга номер две. С повече текст и по- малко колажи и рисунки. Крие се старателно от мен, защото "иначе няма да ти е интересно". Мога само да ви препоръчам подобно занимание. Децата винаги имат какво да разкажат и покажат. Дори, ако ги смятаме за прекалено малки, неразбиращи и неможещи. 
Повече идеи за детски арт дневници ще намерите ето тук, тук и тук. Усмихната седмица!


Коментари

Unknown каза…
Страхотни сте вие двамата,как ме усмихна ако знаеш!Успешна седмица Вели,ще ви очаквам и с книга 2 ;)
Te4eto каза…
Ох, страхотно е това... ако знаеш колко хвърчащи спомени сме загубили през годините...
Маги каза…
Каква страхотна идея! Хем може да е занимателно, хем образователно и остава толкова хубав спомен! :) Страхотни сте с Наско, Вели!
Поли каза…
Чудна идея! Поздравления за малкия творец! Невероятни сте!
Miss Emerald каза…
Много умилително ми подейства тази публикация, защото ме върна години назад, когато и моето дете имаше желание и правеше подобни албумчета! Хм, трябва да ги потърся и да им се насладя отново!
Green-Eyed Girl каза…
Момичета, радвам се, че публикацията е събудила във вас спомени и идеи :) Ще се радвам да споделите с нас и вашите първи ръчно изработени книги!
BEARKIS каза…
Огромна благодарност за "подсещането",купчина рисунки на сина, от различно време ,стоят и чакат да им обърна внимание,защото обожавам връщането към спомени от детски години!!!Дори ще го помоля да участва в аранжировката,сега,от позицията на годините...А вие се радвайте на миговете заедно!!!!Поздрави на малкия творец!!!
Поздравления - адмирации овации имате и двамата! Идеята е невероятна, това ще един страхотен спомен след години - топъл, вълнуващ и предизвикващ усмивки! Прегръдки от мен!
А великденските творения са неповторими!
Ох,..страхотно е това..Аз събирах, събирах..до едно време..сега къщата е зарината с неподредени творби..Надявам се ,че ще успея да вдъхновя Александър да събира всичко в един само тефтер..
А от времето на каките и баткото още пазя разни красоти, които никак няма да е лошо да им подредя също подобаващо..
Благодаря за чудесната идейка..

Популярни публикации